Lengvas grobis

Praėjusiais metais Vuds Holo okeanografijos instituto tyrėjų komanda į Ramųjį vandenyną šalia Meksikai priklausančios Gvadalupės salos paleido specialų robotą, pritaikytą ryklių filmavimui atviroje jūroje. Povandeninis prietaisas, pavadintas „Remus SharkCam“, priminė savaeigę torpedą su pritaisytomis šešiomis kameromis: viena filmavo, kas dedasi už roboto, kitos penkios fiksavo vaizdus roboto priekyje. Kartu jos pateikė panoraminį ryklių pasaulio vaizdą.

Be to, prietaise buvo įdiegta speciali orientavimosi sistema – ji gaudavo signalus iš siųstuvų, kuriuos mokslininkai buvo anksčiau pritaisę ant ryklių. „Remus“, pagavęs ryklio siunčiamą signalą, galėdavo jį savarankiškai sekti be jokio žmonių įsikišimo. 

Tačiau tyrėjų planai, jog „Remus“ tik seks ir filmuos ryklius iš šalies, taip ir liko tik planais – rykliai turėjo kitų minčių. Žemiau pateikiamame filmuke užfiksuota, kaip didieji baltieji rykliai (lot. Carcharodon carcharias) negailestingai užpuola plaukiojantį įrenginį, palaikę jį lengvu grobiu. Be įspūdingų puolimo ir „aukos“ čiaumojimo vaizdų, „Remus“ taip pat įrašė ir šiurpą keliančius garsus, kai ryklio dantys susiduria su metaliniu roboto korpusu. 


Tikimybė būti užpultam ryklio – itin maža

Atidžiai žiūrėdami vaizdo įrašą pastebėsite, jog kaskart rykliui kandant į robotą, jo akys užsidengia specialia apsaugine membrana. Jos paskirtis – apsaugoti plėšrūno akis nuo sužeidimų, kuriuos galėtų sukelti besiblaškantis grobis.

Taip pat vaizdo įraše matosi, jog rykliai po kelių kąsnių galiausiai pasiduoda supratę, jog metalinis robotas vis tik nėra ruonis. Būtent šiuos gyvūnus paprastai medžioja didieji baltieji rykliai. Nepaisant to, ištraukus įrenginį iš vandens buvo matyti, jog rykliai puolė nesismulkindami – „Remus“ buvo nusėtas jų dantų žymėmis. 

Ryklys puola mokslininkų kamerą

Vaizdo įrašo pabaigoje girdėti apstulbusių mokslininkų šūksniai pirmą kartą išvydus ryklių padarytą žalą. „Savo depozito jau nebeatgausime“, - juokais ištaria vienas iš jų. Mokslininkai, paleidę „Remus“ į vandenyną, tikrai nesitikėjo, jog robotui pavyks nufilmuoti ryklių puolimus iš pačių aukų perspektyvos, tačiau tokia medžiaga yra unikali ir bus be galo vertinga toliau tiriant ryklių medžioklės elgesį. 

Nors ryklio puolimas vaizdo įraše atrodo gana baisiai, reikėtų paminėti, jog žmonės ryklių aukomis tampa labai retai. Kaip rašo „National Geographic“, tikimybė mirti nuo gripo yra 1 iš 63. Tikimybė mirti nuo ryklio atakos – vos 1 iš 3,7 mln. 


Parengta pagal io9.com, huffingtonpost.com ir whoi.edu medžiagą