Ministerija tikisi, kad šis konkursas taps nauju impulsu, skatinančiu šalies miestus ir savivaldybes plėtoti patrauklią ir saugią infrastruktūrą dviratininkams. „Dviračių miestu“ bus nominuotas labiausiai šį transportą propaguojantis miestas, kuris turi dviračiams pritaikytą infrastruktūrą, bei skatina gyventojus naudotis dviračiu susisiekimo tikslams, rūpinasi eismo sauga ir vykdo švietėjišką veiklą.

Konkurse dalyvaujančių savivaldybių pateiktus siūlymus vertins susisiekimo ministro įsakymu sudaryta Dviračių transporto komisija.

Bus vertinamas miesto dviračių takų ilgis, tenkantis vienam gyventojui, taip pat galimybių studijų, teritorijų planavimo dokumentų ir techninių projektų, susijusių su dviračių transporto infrastruktūros plėtra, rezultatai. Bus atsižvelgiama į konkrečius dviračių transporto skatinimo planus, vertinamos per pastaruosius penkerius metus surengtos su dviratininkais susijusios saugaus eismo akcijos ir švietėjiška veikla.

Dviračių transportui skatinti skirtą konkursą Susisiekimo ministerija rengia jau ne pirmą kartą. 2012 m. šalies savivaldybės buvo kviečiamos dalyvauti konkurse dėl geriausio demonstracinio dviračių tako/trasos projekto, skirto kasdienio susisiekimo poreikiams tenkinti.

Šį konkursą laimėjusiuose miestuose – Elektrėnuose ir Jonavoje buvo įrengtos pavyzdinės dviračių trasos.