Nuo rugsėjo 1-osios Lietuvos, kaip ir kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, prekybininkai nebegali savo sandėlių papildyti populiariausiomis - 60 vatų galingumo kaitrinėmis elektros lemputėmis. Galingesnės tradicinės lemputės uždraustos jau anksčiau. Prekybininkai sako, kad prieš naujo draudimo įsigalėjimą Lietuvos pirkėjai vėl pasistengė sukaupti atsargas.

Kaitrinės elektros lemputės iš ES rinkos pradėtos šalinti prieš dvejus metus, nors šiemet jau pasigirdo raginimų procesą nutraukti. Tradicinių lempučių draudimu buvo nuspręsta gyventojus pastūmėti rinktis taupesnius šviesos šaltinius. Pirmiausia pašalintos galingiausios, prieš metus - 75 vatų, o šiemet atsisakoma 60 vatų lempučių. Nuo kitų metų numatyta uždrausti ir 40 vatų bei silpnesnes kaitrines elektros lemputes.

„Mūsų tinkle kaitrinių lempučių pardavimas iš tiesų suaktyvėjo. Ypač 60 vatų - lyginant su pernai, jų paklausa išaugo daugiau nei dvigubai (kai 40 vatų - nepasikeitė). Tai galima tiesiogiai sieti su pasikeitimais, ES reikalavimais ir lempučių atsargų kaupimu“, - trečiadienį prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Anot jos, dalis pirkėjų kaitrines lemputes renkasi iš įpročio ir sentimentų, tačiau kita dalis prie jų grįžo net išbandę taupiąsias. „Dalis kaitrinių lempučių pirkėjų yra konservatyvūs pirkėjai, kurie perka, nes tokias lemputes „pirkdavo visada“. Mažesniuose miestuose ir mažose parduotuvėse - ypač. Jie baidosi naujovių ir nerimauja dėl to, kad staiga vieną dieną neras parduotuvėje savo įprastos prekės. Kiti renkasi pigesnę prekę dabar ir neskaičiuoja, ar ji sutaupys jam po kažkurio laiko“, - aiškino R. Stanaitytė-Česnulienė.

„Dalis, išbandę energiją taupančias lemputes, grįžo prie kaitrinių. Priežastis galėtų būti tokia, jog labiausiai buvo perkamas pačios pigiausios energiją taupančios lemputės, ir teko girdėti, kad tai buvo ne tai, ko pirkėjai tikėjosi“, - nurodė prekybos tinklo atstovė.

Kiti prekybininkai nurodo, kad ir uždraustas galingiausias kaitrines lemputes lietuviai iki šiol buvo linkę keisti ne to paties galingumo taupiosiomis, o silpnesnėmis, bet vis tiek kaitrinėmis.

R. Stanaitytė-Česnulienė nurodo, kad iš taupiųjų populiarėja naujausios LED lemputės. „Maždaug metus šios lemputės populiarėja Europoje, jų paklausa sparčiai auga ir Lietuvoje“, - teigė ji.

Nuo rugsėjo galingesnes kaitrines lemputes draudžiama importuoti, tačiau tų, kurias prekybininkai įsigijo anksčiau, iš lentynų pašalinti nereikės. „Rimi“ tinklo atstovės teigimu, jų turėtų pakakti dar bent keletui mėnesių, o gal ir pusmečiui.

Įprastos lemputės yra pastebimai pigesnės, bet netaupios, nes šviesa paverčia vos nuo 5 iki 15 proc. sunaudojamos elektros energijos. Kita dalis paverčiama šiluma.

ES tikisi, jog atsisakant kaitrinių lempučių bus sutaupoma elektros, lėšų, o į atmosferą kasmet bus išmetama bent 15 mln. tonų mažiau anglies dvideginio.

Tuo metu skeptikai kritikuoja ne tik taupiųjų lempučių kainą, bet ir neromantišką balsvą ar melsvą dalies jų skleidžiamą šviesą, bei tai, jog jas sunku utilizuoti – dėl sudėtyje esančių pavojingų cheminių medžiagų išmesti į bendrą šiukšlių konteinerį negalima, o tai vartotojams sudaro keblumų.

Be to, ekonomiškos lemputės visu stiprumu gali įsižiebti ne iš karto, todėl patalpa kurį laiką būna nepakankamai apšviesta. Įsižiebimo trukmė dar pailgėja, jei patalpoje šaltesnis oras.