- „Wefill“ - kiek galima pirkti brangų vandenį ir dar teršti planetą?

- „Wefill“ (liet.- Mes pildome) pasivadinusi Raimondos įkurta kampanija siūlo vandens butelius pildančias mašinas pastatyti visur - tiek mokyklose bei universitetuose, tiek sporto kompleksuose ir biurų patalpose, tokiu būdu skatinant žmones išmesti mažiau plastiko atliekų ir sutaupyti šiek tiek lėšų.

„Wefill“ pateikia pluoštą argumentų, kodėl vanduo neturėtų būti pilstomas į plastikinius butelius. Štai keli iš jų:

- vien Anglijoje per metus išpilstomi trys milijardai litrų vandens, standartinis tokio vandens buteliukas patį vandenį pabrangina iki 500 kartų;

-vandens buteliukų rinka auga sparčiausiai pasaulyje ir nors didžioji dalis gaminamų buteliukų yra tinkami perdirbimui, 2007 metais buvo suskaičiuota, kad iš trylikos milijardų išmestų butelių buvo perdirbti tik trys milijardai;

-vieno litro talpos butelio gamybai reikia 162 gramų aliejaus ir net septynių litrų vandens.
Raimonda Jankūnaitė
2013 metais pradėjau kalbėtis su Anglijoje esančiais universitetais ir pasakoti jiems apie savo idėją. Deja, universitetuose pastatyti tokius aparatus yra pakankamai sunku, nes visi jie turi savo kavines, pardavinėjančias įvairius gėrimus ir iš to uždirbančias nemažai pinigų.

Išanalizavusi šią problemą, Raimonda nutarė, kad reikia ieškoti sprendimo ir pradėjo veikti. GRYNAS.lt su mergina kalbėjosi apie šio projekto eigą ir pasiektus rezultatus.

- Kaip gimė „Wefill“ projektas?

- Projektą pradėjau dar 2011 metais, tuo metu studijavau universitete ir savo aplinkoje pradėjau stebėti išmetamų buteliukų kiekį bei visą vandens pardavimo rinką. Man ji pasirodė neteisinga, tad pradėjau ieškoti alternatyvų ir mečiau sau iššūkį ją pakeisti. Kadangi studijavau verslą, visuomet žinojau, kad jį kursiu pati, tačiau taip pat norėjau nuveikti ką nors reikšmingo ir nesikoncentruoti vien į pinigus kaip daro visos vandens kampanijos.

Didžiosios geriamą vandenį teikiančios kampanijos tikrai turi lėšų ir galimybių savo produkciją pakuoti kitaip ar sukurti sistemą, kurioje buteliai būtų naudojami daug kartų, tačiau vietoj to jos galvoja tik apie tai, kaip produkto pakuote patraukti pirkėjo akį ir parduoti kuo daugiau. Ieškodama šios problemos sprendimo, apmąsčiau daugybę galimų variantų ir nusprendžiau, kad daugkartinius butelius pildančios mašinos yra vienas geriausių ir greičiausių būdų viską pakeisti. Tuomet Anglijoje radau kampaniją, kuri gamino panašaus tipo mašinas. Papasakojau jiems apie savo idėją, sugalvojome, kokios mašinos reikėtų man ir pasirašėme sutartį.

- Kaip sekėsi įgyvendinti šį projektą?

- Kadangi tuo metu dar studijavau, viskas vyko lėtai - reikėjo rašyti verslo planus, kurti strategiją ir taip toliau, tačiau jau 2013 metais pradėjau kalbėtis su Anglijoje esančiais universitetais ir pasakoti jiems apie savo idėją. Deja, universitetuose pastatyti tokius aparatus yra pakankamai sunku, nes visi jie turi savo kavines, pardavinėjančias įvairius gėrimus ir iš to uždirbančias nemažai pinigų.
Raimonda Jankūnaitė
Reikia dar daug nuveikti, kad žmonės pradėtų daugiau domėtis vandens rinkos problemomis ir norėtų jas spręsti, tačiau tikiu, kad mums pavyks.

Tuomet pradėjau ieškoti aplinkosaugos grupių, kurios skatina universitetus keisti požiūrį ir ieškoti draugiškesnių gamtai sprendimų. Po tokios patirties su mokymo įstaigomis nusprendžiau keisti strategiją ir partnerių ieškoti kitur bei kalbėtis su įmonėmis, kurios norėtų įgyvendinti visą tokį požiūrį propaguojančią, kampaniją. Todėl dabar daug ką keičiame: pradėjome kurti skirtingus daugkartinių buteliukų dizainus, daugkartinius pirkinių krepšius bei kitus gamtai draugiškus produktus.

- Gal galėtum daugiau papasakti apie pačias mašinas, kuo jos ypatingos?

- Šios mašinos pilsto ne tik paprastą, bei ir gazuotą vandenį, taip pat gali jį papildyti įvairiais natūraliais sirupais, kurių formulės kuriamos Floridoje, JAV, tačiau pats produktas pardavimui ruošiamas Anglijoje. Mašinos veikimo principas yra įprastas, tik gėrimą jį įpila ne į vienkartinį, o į pirkėjo atsineštą daugkartinį butelį.

- Kokie tolimesni šio projekto planai?

- Šiuo metu ieškome naujų kelių bei norime apie šią problemą informuoti kuo daugiau žmonių. Reikia dar daug nuveikti, kad žmonės pradėtų daugiau domėtis vandens rinkos problemomis ir norėtų jas spręsti, tačiau tikiu, kad mums pavyks.

- Ačiū už pokalbį.