Iš Kauno į Kabelių kaimą persikėlęs jaunas ūkininkas išduoda, kad festivalyje dalyvaus 12 smulkiųjų sūrininkų, kurių vizitinė kortelė – natūralumas ir ekologiškumas. Karvių ir avių bandas, iš kurių pieno gaminamas sūris, laikantis vyras tikina, renginyje sūrio mėgėjams bus pristatytos su pagarba ir didele atsakomybe puoselėjamos lietuviškos sūrininkystės tradicijos. Taip pat visi norintieji galės paragauti sūrių spaudėjų produkcijos.

„Festivalyje dalyvaujantys sūrininkai patys laiko gyvulius. Jie viską daro patys – pradedant gyvulių priežiūra, baigiant produkto pardavimu. Jie rimtai žiūri į gamybą. Aš tikiu, kad tie ūkiai yra draugiški aplinkai. Svarbu tai, kad sūrininkai savo produkciją ir patys valgo, todėl stengiasi gaminti kuo natūraliau ir naudoti natūralius produktus. Smulkūs sūrininkai gaminius daro iš natūralaus pieno, naudoja natūralius fermentus. Jų gyvuliai ganosi pievose“, - smulkiųjų sūrininkų produkcijos natūralumą giria A. Jokubauskas.

Anot jo, festivalyje dalyvaujantys ūkininkai sūrio mėgėjams pasiūlys bent po keturias sūrio rūšis. O iš viso bus galima paragauti bent 50 rūšių gaminių.

Kodėl festivaliui pasirinkti būtent Druskininkai? Jo organizatorius teigia, kad sprendimas nebuvo atsitiktinis. Svarbiausia priežastis – šio miesto akcentuojamas sveikatingumo ir natūralumo puoselėjimas.
Citata
Festivalyje dalyvaujantys sūrininkai patys laiko gyvulius. Jie viską daro patys – pradedant gyvulių priežiūra, baigiant produkto pardavimu.

„Mus sužavėjo šio krašto gamtos švara. Rytų Lietuvoje, o ypač pietryčiuose, nėra daug pramonės ir neišplėtotas žemės ūkis. Todėl tai yra sąlyginai švarus kraštas. Be to, Druskininkuose plėtojamas sveikatos turizmas – į šį miestą atvažiuoja daug žmonių, kurie nori pagerinti savo sveikatą. Jie tikriausiai rūpinasi tuo, ką deda į burną“, - argumentuoja Augintojų, gamintojų ir valgytojų asociacijos „Viva Sol“ vadovas A. Jokubauskas.

Be kita ko, šeštadienį trokštantys iššūkių Druskininkų centre, Vilniaus alėjoje, jėgas išmėginti galės stilizuotame sūrio gamybos cechelyje. Taip pat festivalio dalyvių laukia fotografijų paroda, koncertas, o mažieji renginio dalyviai gamybinėse dirbtuvėse galės gaminti aitvarus.

Renginys Druskininkuose, kuriame dalyvaus sūrininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos bei Latvijos, prasidės šeštadienį, rugpjūčio 10 d., 12 val. šalia esančios kavinės „Velvetti“.