Kaip GRYNAS.lt pasakojo šio sodo įkūrėjas, japoniškosios azalijos sode pradeda žydėti nuo balandžio vidurio ir jų žydėjimas tęsiasi iki birželio pabaigos - beveik tris mėnesius.

„Kadangi sode turime daugiau nei 30 įvairių rūšių azalijų, tai ir jų žydėjimo laikas skiriasi. Pirmosios azalijos pražysta balandžio viduryje, kitos skleidžiasi gegužės mėnesį ar net birželio pradžioje. Taigi azalijų žydėjimo metas tęsiasi iki pat birželio pabaigos“, - pasakojo sodo šeimininkas.

Jo teigimu, Lietuvoje japoninėms azalijoms derėti yra puikiai tinkamos sąlygos. Svarbiausias uždavinys - grunto paruošimas, kuris užtrunka bene ilgiausiai.

„Azalijos yra rūgštamėgiai augalai, (pH 4-6). Mes iš anksto ruošiame azalijoms gruntą, tai trunka apie metus, t.y. ąžuolų lapų, pušų žievės, pušų spyglių pūdymas. Pavasarį maišome paruoštą gruntą su samanomis, spygliais, smėliu ir durpėmis. Tinkamai paruošus gruntą visą likusį darbą atlieka grybai, patekę su samanomis, - vyksta mikorizė. Grybų, kurie apauga azalijų šakneles, pagalba augalai puikiai pasisavina jiems reikalingas medžiagas. Dar vienas iš svarbiausių priežiūros darbų yra kasmetinis augalų mulčiavimas. Mulčiuojama smulkinta pušų žieve arba spygliais ar kitu mulču“, - sakė Š. Kasmauskas.

Azalijos, anot jo, nuostabiai atrodo ne tik pavasarį pražydus, bet ir rudenį, po pirmos šalnos, kai jos pakeičia lapų spalvą. Lapų spalva priklauso nuo augalo rūšies, ir rudenį nusidažo nuo geltonos, oranžinės iki tamsiai raudonos spalvos.

Sode iš viso yra daugiau nei 1000 įvairių rūšių azalijų.