Tai padeda išplėsti tyrimo apimtį, rinkti duomenis žymiai didesnėje teritorijoje ir per trumpesnį laiką. Taipogi tokie projektai turi ir šviečiamąją funkciją: savanoriai dalyviai sužino daugiau apie mokslinį procesą, apie tyrimo objektus, įgyja vertingos patirties. Piliečių mokslo projektų būna labai įvairių: vienuose dalyviai renka informaciją gyvai gamtoje (pavyzdžiui, fiksuoja vietines gyvūnų ir augalų rūšis, pirmojo žydėjimo laiką ir panašiai), kituose užtenka paspausti kelis mygtukus programėlėje kompiuteryje ar išmaniajame telefone, trečiuose iš jūsų nereikalaujama jokio įnašo išskyrus leidimą naudotis jūsų kompiuterio ar telefono apdorojimo galia.

„INTECOL” konferencijoje, suprantama, daugiausiai buvo kalbama apie su gamtos stebėjimu ir ekologija susijusius projektus. Žemiau aprašytos kelios iš laisvai prieinamų programėlių, kuriomis naudotis ir tokiu būdu prisidėti prie mokslo tyrimų gali ir Lietuvos gyventojai.

Project Noah
„Project Noah“ puslapis

„Project Noah” yra skirtas visiems gamtos mylėtojams, kurie, užfiksavę kokią nors augalų, gyvūnų ar grybų rūšį, gali nuotrauka pasidalinti projekto svetainėje. Jeigu nežinote, kokia tai rūšis, mokslininkai ar kiti projekto dalyviai padės ją identifikuoti. Kiekviena nuotrauka susiejama su atitinkama geografine vieta, tokiu būdu mokslininkams lengviau tirti organizmų populiacijas, jų paplitimą ir judėjimą. „Project Noah” programėlė yra pritaikyta ir išmaniesiems telefonams.
Puslapį rasite ČIA.

eBird

Cornello universiteto Niujorko valstijoje mokslininkų sukurtas „eBird” yra vienas iš pirmųjų pasaulyje interaktyvių piliečių mokslo projektų. Duomenys jame pradėti kaupti dar 2002 metais. Užsiregistravę svetainėje paukščių mylėtojai gali pateikti savo paukščių stebėjimo duomenis, kurie bus įtraukti į atvirą duomenų bazę ir prieinami visiems norintiems. 

Yardmap

„Yardmap” yra kitas to paties Cornello universiteto projektas skirtas fiksuoti gyvūnijai ir augalijai sutinkamai namų soduose, mokyklų kiemuose ar gretimuose parkuose. Svetainės lankytojai gali nusipiešti savo kiemo žemėlapį ir dienoraštyje kaupti gyvosios gamtos stebėjimus. Spalvingi žemėlapiai ir aiškiai suprantamos instrukcijos daro šią programėlę ypač patrauklią vaikams. Nors ir pritaikyta pirmiausia JAV, naudotis įrankiais ir kurti žemėlapius galima bet kuriame pasaulio krašte.

Instant Wild

Instant Wild svetainės lankytojai padeda gamtosaugininkams apdoroti daugybę gyvūnų nuotraukų, užfiksuotų judesiui jautriomis kameromis tiek egzotinėse vietovėse, pavyzdžiui Kenijoje, tiek labiau pažįstamose kaip Jungtinė Karalystė ar JAV. Dalyviams pateikiamos dažnai neryškios naktinės nuotraukos, o po jomis -  pavadinimai įvairių toje vietovėje randamų gyvūnų. Projekto dalyviui tereikia pasirinkti, kuris iš šių gyvūnų jų manymu ir yra matomas nuotraukoje.

BOINC

BOINC yra Kalifornijos Berklio universiteto mokslininkų sukurta platforma, kuria gali naudotis patys įvairiausi didelės kompiuterių apdorojimo galios reikalaujantys projektai. Svetainės lankytojai parsisiuntęBOINC programėlę į savo išmanųjį telefoną gali išsirinkti kokiame projekte norėtų dalyvauti. Tuomet kraunant telefono bateriją (ir prisijungus prie belaidžio interneto), programėlė įsijungs ir leis įvairiems moksliniams skaičiavimams vykdomiems jūsų pasirinkto projekto naudotis jūsų telefono procesoriumi. Taip pat programėlė gali naudoti ir jūsų kompiuterio resursus, kai juo nesinaudojate jūs patys. BOINC platformą naudoja įvairiausi projektai nuo naujų vaistų ar pulsarų paieškos iki globalinės klimato kaitos tyrimų.