Artėjančių Kalėdų proga žaliavalgė Gražina Gum išleido žiemos valgių knygą, iš kurios galima pasisemti idėjų kaip kitaip - sveikai ir skaniai - pasigaminti įvairių tradicinių Kalėdinių patiekalų. Autorė sako, kad knyga pravers ne tik žaliavalgims, bet visiems, kurie maisto ruošime nori išmokti kažko naujo.

Knygoje - žaliavalgiški kūčiukai, įvairios mišrainės, nevirtas spanguolių kisielius, nekeptas kalėdinis pyragas ir kiti desertai.

„Daugybė žmonių Lietuvoje sergantys cukriniu diabetu ar netoleruojantys kviečių gliuteno negali pilnavertiškai sėsti prie kūčių stalo ir kartu su artimaisiais valgyti viską kas priklauso kūčioms. Pavyzdžiui kūčiukai- mes juos siūlome ruošti be miltų, naudojame riešutų miltus ir jų nekepame kaip įprasta, bet džioviname tik iki 42 laipsnių, kad nežūtų taip reikalingi žmogaus organizmui fermentai.

Spanguolių kisielio neverdame, nes kaitintos spanguolės praranda ne tik spalvą, bet svarbiausia maistinę vertę: žūva vitaminai ir fermentai. Kalėdinio pyrago irgi galima nekepti, bet ruošti kitaip ir jis bus vistiek nuostabiai gardus,“ - sako knygos autorė Gražina Gum.

GRYNAS.lt jau rašė, kad žaliavalgiai galėtų gyventi 150 metų, taip pat nagrinėjome klausimą ar žaliavalgystė tik mada, ar tikra revoliucija?

Žalias Maistas

Knygoje galima rasti šiuos receptus:

Chia pudingas su mėlynių užpilu

1 litras paruošto aguonų pieno
3 šaukštai chia sėklų
3 šaukštai medaus
1/4 šaukštelio natūralios vanilės grūdelių
Visus poduktus sumaišome, paliekame brinkti 2-3 val.
Mėlynių užpilas
200 g šaldytų mėlynių
80 g anakardžių riešutų
50 ml vandens
1/4 šaukštelio cinamonų

Anakardžius sumalame su vandeniu iki vientisos masės, tada sudedame mėlynes ir cinamoną, išmaišome ir užpilame ant chia pudingo. Norėdami pasaldinti užpilą pridėkite šaukštą medaus.

Cinamoniniai sausainiai

Tešlai paruošti reikės:

300 g smulkaus malimo migdolų
150 g anakardžių
150 g medaus
1/4 šaukštelio vanilės
1/2 šaukštelio cinamonų

Visi priedai suminkomi į kočiojamos tešlos masę. Iškočiota tešla apibarstoma riešutų miltais ir cinamonais ir spaudžiami norimos formos sausainiukai.

Ant sviestinio popieriaus ar tefloninio pagrindo sudėti sausainiai, kaip ir kūčiukai, džiovinami 8 val. ne daugiau kaip 42° Celsijaus temperatūroje džiovintuve ar orkaitėje su džiovinimo programa.

Graikiškos kepurėlės

5 vnt. pievagrybių
graikinių riešutų pašteto

Riešutų paštetas:

200 g graikinių riešutų
1-2 morkos
1/4 šaukštelio maltų kmyninių kuminų
1/4 šaukštelio maltų Kajeno pipirų
1/4 šaukštelio maltų kalendrų
2 šaukštai sojų padažo

Pievagrybių šerdeles išskaptuojame peiliu. Riešutų pašteto sudėtines dalis, išskyrus morkas, sumalame smulkintuvu naudodami S formos peiliuką, gautą tyrę šaukštu sumaišome kartu su morkomis iki vientisos masės ir ja įdarome grybus.

Grybais įdarytas kepurėles galima sudėti į džiovintuvą ir 1-2val. pašildyti iki 42° Celsijaus.

Granatų salotos su apelsinų padažu

3 antaniniai obuoliai
1 morka
1 cukinija
50 g prinokusių granatų sėklų
Apelsinų padažui:
1 apelsino sulčių
1 šaukštas medaus
1/4 šaukštelis druskos
3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus

Obuolius, morką, cukiniją sutarkuojame šiaudeliais. Morką apšlakstome citrina, pabarstome žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų.Viską sudedame į dubenį, užpilame apelsinų padažu, apiberiame granatų sėklomis.

Raudonojo moliūgo mišrainė

Paprasta ir lengvai paruošiama žiemos mišrainė.

100 g moliūgo
100 g raugintų kopūstų
100 g burokėlių
1/4 šaukštelio kuminų
1/4 šaukštelio Kajeno pipirų
3 šaukštai šalto spaudimo nedezodoruoto saulėgrąžų aliejaus
5-8 spanguolių uogos papuošimui

Burokėlius pjaustome šiaudeliais ir trumpam pamarinuojame žiupsneliu druskos ir šlakeliu citrinos sulčių.

Raugintus kopūstus smulkiname iki norimo dydžio, sumaišome su kuminais arba maltais kmynais ir Kajeno pipirais.

Moliūgą pjaustome juostelėmis. Mišrainę sluoksniuojame dubenėlyje: rauginti kopūstai, burokėliai, moliūgas. Pašlakstome saulėgrąžų aliejumi ir apibarstome spanguolėmis.

GRYNAS.lt reportažas apie žaliavalgystę ir receptą, kuris gali pakeisti jūsų pietus: