Žuvys pagalbiniuose akvariumuose praleido karantino laikotarpį – per jį nustatoma, ar žuvis neserga ir panašiai. Kuomet žuvis atsigauna po kelionės, pradeda normaliai maitintis, ji paleidžiama į didįjį akvariumą.

Viena iš įspūdingiausių naujokių – Xanthichthys mento. Ši rūšis retai sutinkama akvariumuose. Žuvys atvežtos iš Olandijos. Čia jos pateko iš tokių regionų, kaip Karibų jūra ar Havajų apylinkės.

„Mes sudarome pageidaujamų žuvų sąrašą, o jos atkeliauja iš įvairiausių regionų – iš Karibų jūros, Havajų salų, iš Indonezijos, Balio salyno. Geografija labai plati“, - GRYNAS.lt teigė Jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius, prižiūrintis ir prekybos centro akvariumą.

Į „Megos“ akvariumą galima leisti ne visas žuvis. Čia tinka tik tokios žuvys, kurios gali apsiginti nuo plėšrūnų – ypač rifinių juodapelekių ryklių. Penktadienį suleistos žuvys, kurios priklauso taip vadinamai chirurgų grupei. Ant uodegos šios žuvelės turį aštrų peleką, kurio pagalba apsigina nuo plėšrūnų.

„Žuvytė atrodo graži ir nekalta, tačiau ji gali gana smarkiai sužaloti ir padaryti gilią žaizdą. Praktika parodė, kad šios žuvytės labai gerai išgyvena su rykliais metų metus. Jos yra gražios, judrios, lengva maitinti, nes didžiąją dalimi maitinasi augaliniu maistu, kurį lengva pagaminti. Be „chirurgų“ dar yra raguotės. Kolekciją po truputį didiname. Tai yra labai smalsios ir protingos žuvys. Jos gali išgyventi net iki 20 metų. Jos nėra agresyvios ir apsisaugo nuo plėšrūnų. Mes parenkame žuvis būtent šiai akvariumo sudėčiai, nes rykliai įneša korekcijas, kurių reikia paisyti“, - sako S. Karalius.