Nuo ko priklauso blynų gerumas? Nuo miltų, riebalų, ant kurių kepame, priedų ir kepėjo. Kepėjo dažnai nepasirinksi, o miltus, riebalus ir priedus - galima. Ypač, jei jie ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Mums įprasti blynai, kuriuos valgome kavinėse ar namuose, yra kepti iš baltų (sijotų) miltų. Juose be kalorijų ir skonio nelabai daugiau ko yra, nes grūdo maistingosios medžiagos pašalinamos kartu su sėlenomis ir gemalais. Nesijoti miltai, kaip esam pratę manyti, skaniems blynams netinka, todėl iš jų blynų nekepam. O be reikalo.

Kai miltai kokybiški, puikius blynus galime iškepti ir iš nesijotų (pilno grūdo) miltų - šie bus ir su vitaminais bei skaidulomis, ir turės puikų skonį. Tačiau miltai iš tiesų turi būti kokybiški. Geriausia biodinaminiai (demeter) arba ekologiški. 

Antrą kartą blynus galima sugadinti kepant juos ant netinkamų riebalų. Dažniausiai kepimui naudojamas rafinuotas aliejus, kuris, kaip ir kiti rafinuoti maisto produktai, turi tik kalorijas ir gerai pažįstamą “neutralų” skonį bei gali turėti rafinavimo metu susidarančių kenksmingų medžiagų.

Nemažai kulinarų kepimui naudoja šalto spaudimo (virgin arba extra virgin) alyvuogių aliejų. Skonio prasme tai nepriekaištingas pasirinkimas, bet sveikatos – nevisai. Extra virgin alyvuogių aliejus vertingiausias nekaitintas, o kepti ant jo galima tik trumpai. Ilgam kepimui netinka ir rapsų ar saulėgrąžų aliejus.

Geriausia kepti ant nerafinuoto kokoso, palmių ar žemės riešutų aliejaus arba valyto sviesto ghi. Blynams labiausiai tiks kokoso aliejus ir ghi (tik su juo blynai bus riebesni).

Dar vieną progą sugadinti blynus turime juos saldindami ar kitaip papildomai gardindami. Namuose virtos tikros uogienės nepranoks niekas, tačiau jei tokios nėra, galima rinktis natūralius, nerafinuotus saldiklius. Jie, nors ir išlaikę natūralų augalui būdingą skonį, tikrai yra saldūs.

Pavyzdžiui, sunku būtų surasti saldesnį sirupą nei agavų. O jo glikemijos indeksas (aktualus diabetikams) itin žemas. Taip pat, matyt, nėra smaližių, kurie atsisakytų klevų sirupo. Cukrinių runkelių sirupo pavadinimas gali skambėti nepatraukliai, bet pavadinimas apgaulingas – šio sirupo puikus ne tik skonis, bet ir turimi mineralai (pvz., geležis, kurios prisiekusiems blynų valgytojams dažnai trūksta). 

Nesijotų kvietinių miltų blynai (RECEPTAS):

135 g nesijotų (pilno grūdo) kvietinių miltų, biodinaminių;

130 g vandens;

20 g cukranendrių cukraus, ekologiško;

2 g Himalajų druskos, smulkios;

Šalto spaudimo kokoso aliejaus kepimui.

Vandenyje ištirpiname cukrų ir druską. Suberiame miltus ir gerai išmaišome tešlą. Leidžiame tešlai pastovėti keletą minučių. Kepame blynus keptuvėje ant kokoso aliejaus, kol gražiai pagelsta abi blyno pusės. Aliejaus dedame nedaug, blynai neturi jame mirkti.