Anksčiau GRYNAS.lt rašė, kaip namuose galima pasigaminti rankų darbo muilą. Nusprendėme patikrinti, ar mūsų rastas receptas iš tiesų veikia. Plačiau susipažinti su receptu galima čia.

Naudojome įprastą vaikišką muilą, alyvuogių aliejų ir nusprendėme, kad geriausiai muilas kvepės pagardintas cinamonu. Pasirinkome paprastesnį muilo gamybos metodą – muilą lydysime vandens vonelėje ir mūsų ingidientais pagardintą masę pilsime į formelę.

Griežtai laikydamiesi instrukcijų muilą bandėme sutarkuoti kuo smulkiau. Tuo metu ant viryklės jau kaito vandens vonelė. Sutarkavę muilą panardinome puodą į įkaitusią vandens vonelę ir laukėme, kol muilas pradės lydytis.

Deja, receptas mus apgavo – po 15 minučių laukimo muilas lydytis net nebuvo pradėjęs. Taip pat supratome, kad pradėjus gamybos procesą pravartu atsidaryti langus arba, jeigu yra galimybė, įsijungti gartraukį. Priešingu atveju likusį vakarą praleisite uostydami muilo paskleistus kvapus.

Kadangi muilas lydytis neketino, pabandėme improvizuoti – nieko nelaukdami užpylėme jį verdančiu vandeniu. Jeigu nuspręsite eksperimentą pakartoti, žinokite, kad muilas vientisa mase netaps gana ilgai. Prireiks daug kantrybės mediniu šaukštu maišyti puode esantį turinį. Po 10 minučių abejonių, ar muilas sugers supiltą vandenį, visgi pavyko išgauti vientisą masę. Nors recepte parašyta, kad vandens nereiktų padauginti, visgi galite nepabijoti įpilti šiek tiek daugiau. Mums patiems prireikė maždaug kelių puodelių, kol pavyko išgauti norimą rezultatą.

Likusi proceso dalis daug paprastesnė. Keli valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus ir šaukštelis cinamono. Po minutėlės puode esantis turinys jau atsidūrė mūsų išsirinktoje formelėje, kuri keliavo tiesiai į šaldytuvą. Po valandos muilą iš formelės ištraukėme. Tikriausiai galime drąsiai sakyti, jog eksperimentas pavyko – muilas iki pat ryto liko tvirtas ir kvepėjo būtent taip, kaip ir įsivaizdavome. Tikėdami receptu palikome muilą gulėti ant palangės, kad šiek tiek išdžiūtų. Tikimės, kad po poros savaičių jau galėsime jį panaudoti.

Pasiruošimas muilo gamybai, procesas ir vėliau sekęs puodų plovimas užtruko beveik valandą. Visus gamybos žingsnius ir rezultatą galite pamatyti nuotraukose.