Dzūkų mergos gyvens kukliau

Grybų ir uogų supirkėjai manančius, kad miško gėrybių rinkimas – puiki proga pasipelnyti, turi nuvilti. Anot jų, miško gėrybių rinkimas vargu ar kada taps toks pelningas, kad nereikėtų dirbti jokio kito darbo.

O uždarbiaujantiems iš grybų rinkimo šiemet metai - kaip niekad sunkūs. Be voveraičių daugiau beveik jokių grybų nėra. Todėl Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius juokaudamas teigė, kad šiemet dzūkų mergos nuogos greičiausiai nevaikščios, tačiau drabužius joms teks pirkti dėvėtų drabužių parduotuvėse.

Jo teigimu, Lietuvos miškai šiemet be voveraičių kitokių grybų beveik nematė. O ir tų pačių šiemet ne per daugiausiai. Tačiau net ir pasitvirtinus optimistiškiausiam scenarijui, praturtėti renkant grybus ir uogas vargiai pavyktų.

Tikėdamiesi užsidirbti, pasak pašnekovo, dažniausiai į mišką patraukia pensininkai arba vasarą daugiau laisvo laiko turintys mokiniai.
Grybautoja

„Aš nemanau, kad tokia veikla galėtų tapti pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu. Vien tik iš to pragyventi sunku. Tai yra tik papildomas „prisidūrimas“ prie pensijos ar atlyginimo. Kad ir kiek grybai bekainuotų, pagrindiniai grybautojai yra pensininkai ir jaunimas. O žmonės, kurie turi darbus, grybus pardavimui renka tik savaitgaliais. Tačiau savaitgaliais į mišką eina tik darbštūs žmonės. Žinoma, mes norime, kad jų būtų kuo daugiau, nes manome, kad miške pasilieka dar daug grybų ir uogų“, - pasakojo V. Varanavičius.

Didžiausias uždarbis – 300 Lt

Kiek uždirba uoliausi? Šiuo metu už kilogramą bruknių mokama apie 4 Lt. Pašnekovo nuomone, jei uogautojas itin darbštus, jis per dieną piniginę gali pastorinti daugiausia 100 Lt. O visą dieną mėlyniaujant kišenę galima papildyti dar daugiau. Kilogramas mėlynių kainuoja maždaug 7 Lt. Be to, Lietuvos miškuose mėlynių yra daugiau nei bruknių.

O tie, kurie labiau mėgsta grybauti, šiuo metu tenkinasi vien tik voveraitėmis, kadangi dėl karščių ir užsitęsusios sausros kitų grybų Lietuvoje užderėjo menkai. Pristatantys voveraites į supirkimo punktą už kilogramą gali tikėtis gauti maždaug 12-13 Lt. V. Varanavičiaus teigimu, darbšti šeima per dieną už šiuos grybus gali uždirbti daugiausia 200-300 Lt.
Kol kas nedaug pranešimų apie gausų grybų derlių - tiek įvairių grybų Šeduvoje šeima rado praėjusiais metais / Ritos nuotr.

Miško gėrybes superkantis verslininkas tikino, kad norintys užsidirbti iš grybavimo, jei būna palankūs metai, miškuose dažniausiai pasirodo nedaug laiko likus iki Joninių, o pintinės į šoną padedamos apie  spalio 10 dieną.

Uogautojai miškus užplūsta kur kas vėliau. Pirmiausia pradedamos rinkti mėlynės, kurios ima masinti liepos pradžioje.