Šiaudų stogas, molio tinkas ir „tiesos langai“

Tarptautinis darželis-mokyklaSaulės gojus“ yra įsikūręs Vilniaus pakraštyje, Grigaičių kaime. Ilgai planuotas naujas mokyklos korpusas čia išdygo tik šią vasarą ir, rodos, dar kvepia šviežumu.

Projektuoti šiaudinį statinį mokyklos vadovybę paskatino tai, jog tokie pastatai yra itin šilti, ilgaamžiai, turi puikias akustines savybes bei sveiką vidaus mikroklimatą. Beje, šiaudai yra vietinė, natūrali antrinė žaliava – būtent tai, ko ir ieškojo draugiškus aplinkai sprendimus siekianti priimti „Saulės gojaus“ bendruomenė.

Pastato konstrukcinį pagrindą sudaro lietuviški „Ecococon“ šiaudiniai skydai, kurie buvo dengiami natūralaus pluošto medžio vata bei tinkuojami moliu. Siekiant, kad mokykloje besimokantys vaikai geriau suprastų, kaip ir iš ko pastatytas naujasis pastatas, viduje buvo palikti „tiesos langai“ – tai netinkuotų šiaudų plotai, įrodantys natūralią pastato sandarą. Atviros paliktos ir pastato sijos bei kitos konstrukcijos detalės, siekiant skatinti vaikų supratimą apie architektūrą bei jos elementus.

Suderino modernumą ir natūralias medžiagas

Mokyklos viduje buvo sukurtas itin jaukus ir tuo pat metu modernus interjeras, kuriame dominuoja natūralūs paviršiai – tai baltasis molis, balinta mediena, natūralus ąžuolas. Molio tinko dėka, visi viduje esantys kampai šiek tiek suapvalinti, o pati siena turi malonią, lengvai gruoblėtą tekstūrą.

Projekto iniciatorius Andreasas Rodenbeckas teigia, kad pastato estetika jam buvo vienas pagrindinių kriterijų. „Grožis ugdo, tad šiandien gražiausi pastatai privalo būti mokyklos, kuriose didžiąją laiko dalį praleidžia mūsų jaunimas“, - teigia jis.
Citata
Nors tokia mokykla kainavo brangiau nei įprastinė, tai ilgalaikė investicija į joje besimokančius vaikus. Sveikesnis vidaus mikroklimatas gerina vaikų savijautą, o natūralios statyboje naudotos medžiagos mažina alergijų tikimybę, be to, toks pastatas ilgaamžiškesnis.

Dienos metu pastate nereikia jokių apšvietimo šaltinių – pakanka natūralaus apšvietimo. Kiekvienoje klasėje gausu vitrininių langų, stoge įrengti papildomi šviesos tuneliai. Toks sprendimas buvo priimtas siekiant atsisakyti kiek įmanoma daugiau dirbtinio apšvietimo taškų bei maksimaliai išnaudoti natūralią šviesą sunkiai pasiekiamose vietose.

Dirbtinio apšvietimo taškams buvo pasirinktos energiją taupančios šviesos diodų lempos, kuriose reguliuojamas ne tik šviesos intensyvumas, bet ir mėlynos bei raudonos spalvų santykis, todėl galima nustatyti priimtiną apšvietimą kiekvienu paros metu. Taip tikimasi ne tik sumažinti energijos kaštus, bet ir padidinti moksleivių susikaupimą pamokų metu, sukuriant optimalias darbo sąlygas.

A. Rodenbecko teigimu, dar vienas svarbus mokyklos planavimo sprendimas – tai vitrininės sienos ir atviros durys visose mokyklos klasėse. Matydami vieni kitus vaikai greičiau mokosi, lengviau dalijamasi idėjomis.

Nuo autonominės vandens sistemos iki nakvojimo palapinėse

Kitokių sprendimų mokykla ieško ir vandentvarkos srityje. Čia įrengtas atskiras vandens gręžinys, kurio kokybė nuolat tikrinama. Kol kas jis atitinka visus kokybės standartus. Vandenį šildo ant stogo sumontuoti vandens kolektoriai. Panaudotas vanduo neteka į miesto kanalizaciją, o yra išvalomas aerobiniu nuotekų valymo būdu ir leidžiamas atgal į žemę, taip sukuriant cirkuliuojantį vandens ratą.

„Saulės gojaus“ mokykloje ekologija rūpinamasi ne tik projektuojant naujus statinius, bet ir ugdant moksleivius. Kadangi mokykla įsikūrusi žalumos apsuptoje erdvėje, siekiama, kad vaikai kuo daugiau laiko būtų lauke. Pirmąsias rudens savaites moksleiviai praleidžia šalia esančiame miške, gyvena palapinėse bei mokosi gamtos paslapčių. Kiekviena klasė turi savo prižiūrimą darželį, kuriame augina uogas bei daržoves. Taip siekiama išlaikyti artimą vaikų ryšį su žeme bei parodyti jiems augimo stebuklą.

Investuoja į ateitį

A. Rodenbeck teigia, kad nors tokia mokykla kainavo brangiau nei įprastinė, tai ilgalaikė investicija į joje besimokančius vaikus. Sveikesnis vidaus mikroklimatas gerina vaikų savijautą, o natūralios statyboje naudotos medžiagos mažina alergijų tikimybę, be to, toks pastatas ilgaamžiškesnis.
Citata
Pirmąsias rudens savaites moksleiviai praleidžia šalia esančiame miške, gyvena palapinėse bei mokosi gamtos paslapčių. Kiekviena klasė turi savo prižiūrimą darželį, kuriame augina uogas bei daržoves.

Pirmoji šiaudinė mokykla tapo ir tikra švietimo įstaiga natūralių statybų klausimu – apie šiaudinius pastatus daugiau sužinojo ne tik mažieji moksleiviai, bet ir jų tėvai, kurie ėmė intensyviai domėtis tokių namų statybos galimybėmis.

Siekiant skatinti alternatyvios statybos plėtrą bei atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą, lapkričio 10 dieną „Saulės gojaus“ mokykloje žadama organizuoti atvirų durų dieną, kurios metu bus pristatomas naujasis pastatas bei jame naudoti elementai. Renginyje taip pat žada dalyvauti minėtų ekologiškų medžiagų gamintojai, kurie teiks konsultacijas visais dominančiais klausimais.