aA
Jei nuo gimtųjų alyvuogių aliejaus kraštų judėsime link pusiaujo, rasime daug kokoso palmių, su didžiuliais kokoso riešutais. Kokoso palmė – įstabus augalas. Jos lapai naudojami kaip statybinė medžiaga, o iš vaisių gaunamas ne vienas maisto produktas bei žaliava pramonei.
Kokosų aliejus - panaudojamas ir vonioje, ir virtuvėje
Kokosų aliejus - panaudojamas ir vonioje, ir virtuvėje
© Shutterstock nuotr.

Iš vieno riešuto - daug vertingų produktų

Kokosų aliejus spaudžiamas iš jau sukietėjusio kokoso riešuto. Kol kokoso riešutas nesubrendęs, jį atidarius galima rasti kokoso vandens – puikaus izotoninio gėrimo. Iš kokosų aliejaus, jį skiedžiant, gaunamas kokosų pienas ir grietinėlė (kremas).

Paplitęs mitas, kad kokosų ir palmių aliejai (kuriuose dominuoja sočiosios riebalų rūgštys) turi daug cholesterolio, todėl kenkia sveikatai. Kai kurie gydytojai Lietuvoje iki šiol savo pacientams nurodo vengti šio aliejaus, kaip cholesterolio šaltinio.
G. Azguridienė

Kaip ir kiekvienas kitas riešutas, kokoso riešutas gali būti sveikas ir šviežias, o gali būti ir nelabai koks: pagulėjęs saulėje, paliestas pelėsio ir pan. Iš sveikų ir šviežių riešutų šaltuoju būdu spaudžiamas kokosų aliejus. Jei aliejus tokiu būdu išspaudžiamas ir prastų riešutų, jis turi nemalonų kvapą ir gali greitai sugesti. Iš prastesnės kokybės riešutų temperatūros ir tirpiklių pagalba gaminamas rafinuotas kokosų aliejus. Jis būna bekvapis arba dirbtinai prikvėpintas.

Nereikia manyti, kad kosmetikos ir švaros priemonių pramonei visada atitenka prastesni kokosai. Nieko panašaus, aukštos kokybės kremų, kaukių, prausiklių, šampūnų, muilų, netgi ploviklių ir skalbiklių gamintojai naudoja aukštos kokybės kokosus. Kokosų jie sunaudoja daug, nes jokia kita natūrali medžiaga taip gerai neplauna. Kokosų aliejus puikiai maitina ir drėkina odą bei plaukus. Tinka praktiškai visiems odos tipams. Vasarą ant kūno tepamas kokosų aliejus vėsina, saugo nuo saulės spindulių. Kokosų aliejus tinka tepti plaukų galiukams ir kaip plaukų kaukė. Juo patogu patepti nusausėjusias ar sudirgusias rankas ir lūpas.

Guoda Azguridienė
Guoda Azguridienė
© A.Solomino nuotr.

Cholesterolio mitas

Kokosų aliejus unikalus savo savybėmis. Skirtingai nei mums labiau įprasti saulėgrąžų, linų ar alyvuogių aliejai, jis nebijo temperatūros pokyčių. Žemiau 25 ° C jis būna kietos konsistencijos, o temperatūrai pakilus aukščiau tampa skystas. Tad permatomame inde stovinčio savo kokosų aliejaus per vasaros karščius galite ir nepažinti.

Kietas kokosų aliejus yra visiškai baltas, ištirpęs – balzganas, primena pienuotą vandenį. Tai labai stabilus aliejus, kuris ilgai išlaiko savo savybes, gali būti kaitinamas be jokios rizikos, kad atsiras nuodingosios transriebiosios rūgštys. Jis turi savikonservuojančių savybių.

Kaip ir kiti augalai bei jų riebalai, kokosas neturi cholesterolio. Tą verta atskirai pažymėti, nes ilgą laiką buvo paplitęs mitas, kad kokosų ir palmių aliejai (kuriuose dominuoja sočiosios riebalų rūgštys) turi daug cholesterolio, todėl kenkia sveikatai. Prie mitų ištakų dar grįšim, bet stebina tai, kad šis mitas toks gajus. Kai kurie gydytojai Lietuvoje iki šiol savo pacientams nurodo vengti šio aliejaus, kaip cholesterolio šaltinio. Tuo metu Vokietijoje kokosų aliejus ypač populiarus tarp cholesteroliu susirūpinusių žmonių. Mat dėl tirštos konsistencijos, jį galima naudoti vietoje sveisto – tepti ant duonos, dėti į pyragus.

Kaip atskirti gerą nuo prasto?

Gaminami įvairūs mišiniai su žolelėmis ir sėklomis, kuriuos patogu naudoti sumuštiniams. Žinoma, kai kurie kepiniai be sviesto negalės apsieiti (pvz, Napoleono tortas), tačiau į pyragus ir keksus jį dėti galima be baimės, kad pakenks pyrago skoniui. Kokoso aliejus tinka daug kur: juo patogu ištepti skardą kepant bulves, ant jo kepti blynus, dėti į troškinį, desertą. Ajurvedos virėjai sako, kad joks kitas riebalas neatskleidžia kepinamų prieskonių skonio bei aromato taip gerai, kaip tai padaro kokoso aliejus.

Kartais manoma, kad kepant šio aliejaus sunaudojama labai daug, nes jis greitai susigeria (susigeria ir į odą, ir į blynus). Tačiau pastebėkite – jei keptuvė gera, kepami ant kokosų aliejaus blynai nesvyla, tiesiog būna sausesni, nei kepant, pvz., ant sviesto ar saulėgrąžų aliejaus.

Šalto spaudimo kokosų aliejus turi švelnų kokoso kvapą. Kai kam jis asocijuojasi su „kokosiniais“ saldainiais, todėl manoma, kad šis aliejus saldus. Tačiau jis pats saldumo jokio neturi, todėl nėra išskirtinai desertinis.

O jeigu kokoso aliejus jums neskanus, pamėginkit juo pasitepti kūną.
G. Azguridienė

Kaip atpažinti šalto spaudimo kokosų aliejų? Tam reikėtų skirti dėmesio, nes rinkoje labai daug rafinuoto kokosų aliejaus. Kaip ir kiekvienas rafinuotas aliejus, jis neturi augalui būdingo kvapo. Jeigu rafinuotas aliejus po to yra prikvėpintas, kvapas nėra natūralus, nesunkiai atskiriamas.

Visų pirma reikėtų skaityti etiketę, kurioje būna nurodyta ar aliejus šalto spaudimo, ar rafinuotas. Tiesa, kartais žodis rafinuotas bus parašytas labai smulkiai, tačiau atidžiai skaitant galima rasti. Rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus, kaip ir kitų aliejų atveju, kainos skiriasi smarkiai. Būtų keista, jei būtų kitaip. Juk šalto spaudimo aliejų spaudžiant nenaudojami jokie specialūs tirpikliai, aliejus nekaitinamas, o žaliavos kokybė turi būti nepriekaištinga.

Venkite hidrintų riebalų

Kadangi kokosų aliejus stabilus, jam (skirtingai nei pvz., linų ar saulėgrąžų aliejui) nėra reikalinga tamsi stiklinė ar metalinė tara. Jis gali būti pakuojamas ir paprasčiau.

Kokosų aliejus yra alternatyva ne tik sviestui, bet ir hidrintiems riebalams. Hidrinti riebalai labai plačiai naudojami konditerijos ir apskritai visoje maisto pramonėje. Jie gaminami iš skystųjų aliejų (paprastai rapsų, sojos, saulėgrąžų) juos kietinant jungimo su vandeniliu būdu. Norėdami užsitikrinti rinką, būtent šių žaliavų – rapsų, sojos, kukurūzų – augintojai bei pramoninių aliejų gamintojai JAV iniciavo plataus masto ekonomines priemones prieš tropinius aliejus. Buvo vykdomos ne tik propagandinės kompanijos, esą kokosų ir palmių aliejai turi cholesterolio, bet ir įvedami jiems muitai, kiti apribojimai.

Šiandien jau pripažinta, kad hidrinti riebalai nepalankiai veikia mūsų organizmą. Ekologiško maisto standartas apskritai draudžia naudoti hidrintus ribalus.

Nepaisant pastaruoju metu pateikiamos informacijos apie hidrintų riebalų žalą, jie, kaip ir rafinuotas aliejus, vis dar labai populiarūs. Visų pirma dėl to, kad yra daug pigesni. Daug daug pigesni. Šį kainų skirtumą galima pastebėti lyginant kepinių kainas Lietuvos kavinėse. Viena kaina, jei bus kepta su sviestu, kita kaina, jei su hidrintais riebalais (šiuo atveju net nesvarbu iš kokios pirminės žaliavos jie pagaminti).

Kokosų aliejus šiuo atveju yra alternatyva sviestui. Skonis gali būti vieniems labiau priimtinas sviesto, kitiems kokosų aliejaus, tačiau nei vienas, nei kitas nėra žalingas žmogui. Lyginant juos tarpusavyje, riebiųjų rūgščių sudėtis yra panaši. Kokosų aliejus yra augalinės kilmės, neturi cholesterolio, sviestas – gyvulinės kilmės, turi daugiau vitaminų. Kokosų aliejus yra gerai įsisavinami riebalai, teikiantys sotumo jausmą. Todėl ypač mėgstami sportininkų, dirbančių fizinį darbą ir metančių svorį.

O jeigu kokoso aliejus jums neskanus, pamėginkit juo pasitepti kūną. Šis aliejus nuostabus savo universalumu: gali tepti ant duonos, ant veido ar plaukų, dėti į keptuvę, pyragą, naudoti kaip bazę gydomiesiems tepalams.

www.GRYNAS.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000

Primena, kaip statyti automobilius pajūryje: nepažeiskite šių aplinkosauginių reikalavimų

Aplinkos apsaugos departamentas primena poilsiautojams, kad Kuršių nerijoje motorinėmis...

Vyko reidas Kuršių nerijos nacionaliniame parke: nustatyta 11 pažeidimų (3)

Sekmadienį Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnai surengė reidą Kuršių...

Praėjusią savaitę aplinkosaugininkai gavo 514 pranešimų apie pažeidimus: daugiausiai – dėl laukinių gyvūnų (1)

Liepos 26 – rugpjūčio 1 d. Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnyba apie...

Lauros santykis su draugišku gyvenimo būdu

Kiek save pamenu man buvo svarbu gamta ir aplinka, kurioje augu. Vaikystėje mėgau vartytis žolėj,...

Kuo miškas svarbus ir miesto žmogui: pokalbis su botaniku dr. Mindaugu Lapele (2)

Vis sulaukdavau kvietimo, švelnaus paraginimo pakalbinti, pakalbėti viena vertus labai globalia, o...

Top naujienos

Lašas: dar vienas karantinas – ir galėsime dėti kryžių ant Vyriausybės (403)

Naujų atvejų skaičiams kylant, šalies savivaldybėms vis raudonuojant ir po truputį artėjant...

Lukašenkos režimas nesustoja: tariasi dėl paprastesnių kelionių iš Pakistano, Afrikos valstybių (946)

Aliaksandro Lukašenkos režimas tariasi dėl vizų liberalizavimo su Pakistanu, derasi dėl naujų...

Lietuviškų Tokijo rezultatų fone pateikė dar niūresnę prognozę: labai tikiuosi, kad būsiu neteisus specialiai Delfi iš Tokijo (42)

„Viskas labai gerai, bet nenormaliai“, – taip skambėtų Lietuvos olimpinės rinktinės...

„Dzūkų jūra“ vadinamas ežeras nuo poilsiautojų antplūdžio ginasi versdamas juos kasytis (3)

„Dzūkų jūra“ pravardžiuojamas Dusios ežeras šią savaitę svečius pasitinka pašiaušęs...

Miglė Rakauskaitė | D+

Vokiečiai patys sukūrė monstrą, kuris juos pribaigė: po cheminio ginklo atakos juos pasitiko „numirėlių armija“

Kruvinas mūšis, nuodingosios dujos, numirėliais virtę kariai ir pūliuojančios žaizdos – visa...

Po kritikuojamų valdžios sprendimų kreipėsi į Dalią Grybauskaitę: šitai jums pasakyti nori daugelis (228)

Kai šalyje kyla neramumai ne tik dėl pandemijos, bet ir dėl situacijos, kuri vyksta šalies...

Tarp neteisėtų migrantų plinta COVID-19 ir kitos ligos: pasienio savivaldybės neviltyje (331)

Lietuvos sieną neteisėtai kirtę migrantai į mūsų šalį atneša ir kai kurias infekcijas, tarp...

Kovido skaičiai auga: Veryga parašė tris patarimus valdžiai (170)

Augant susirgusiųjų koronavirusu ( COVID-19 ) skaičiams, buvęs sveikatos apsaugos ministras,...

JAV miestas paslaugų neskiepytiems nuo COVID-19 jau nebeteikia (1)

Kol JAV prezidentas Joe Bidenas ir kiti politiniai lyderiai rungtyniauja vakcinacijos varžybose,...

Transliacija / Orijaus kelionės. Ar tikrai Nidoje atostogauja tik turtuoliai (1 dalis) (1)

Nida dažnai vadinama geriausiu, prabangiausiu, išrinktiesiems skirtu kurortu. Tačiau ar tikrai ten...