Pradėjo nuo sveikos buities
Tai aktyvi paviršinio veikimo medžiaga, skirta riebalų, sukietėjusių nuosėdų valymui. Ji gamintojų pasirenkama dėl didelio putojimo, nors nuo jos burnoje gali atsirasti opų. Himalajų druska - maistas ir vaistas, ja net dantis pavalo. Skalbimui renkasi muilo riešutus, o įsisenėjusias dėmes patrina muilu su tulžimi.
Jie galbūt ne taip švariai išskalbia kaip chemija, bet yra ekologiški, nealergizuoja odos, nes muilo riešutai auga ant muilamedžių. Virtuvės įrangą Alma valo soda, citrinų rūgštimi.
„Klausiate, kokių maisto produktų atsisakėme? Mėsos visiškai nevartojame. Stasys teigia, kad rūkyti gaminiai jam dar kvepia, o man jau nemalonu tuos kvapus jausti. Pieno negeriame, kitus jo produktus vartojame tik iš dalies. Štai lydyto sviesto, su kuriuo kepu blynelius sūnui, patys pasigaminame. Mūsų virtuvėje miltai tik viso grūdo. Kiaušiniai - tik ant Velykų stalo, žuvies produktų taip pat atsisakome. Susiėjime, jei ant vaišių stalo nebūna vegetariškų patiekalų, įsidedame į lėkšteles silkės ir žuvies. Saldumynų labai sunku nevalgyti, tačiau jų ragaujame tik išskirtiniais atvejais“, - vardija Alma.
Vyras žmoną papildo: nors priesaikos niekam nėra davęs, bet alkoholio, išskyrus gyvą alų, vengia. Pašnekovai pastebi, kad pradėjus sveikiau maitintis valosi organizmas: vieniems suaktyvėja lėtinės ligos, kitiems beria odą. Bet šie paūmėjimai laikini.
Dėl savęs, dėl geros savijautos
Alma krauna ant stalo knygas - daug jų teko perskaityti, internete naršyti, semtis patirties konferencijose. Vegetariška mityba pasikliaujant tik savo patirtimi gali ir žalos pridaryti. Labai daug sveikatą palaikančios ir stiprinančios mitybos patarimų sutuoktiniai rado Korneilio universiteto biochemijos profesoriaus T.Colino Campbello į lietuvių kalbą išverstose knygose.
„Mes ne vaistažoliniai. Sveikai maitinamės tam, kad išvengtume ligų. Skeptikų greta mūsų netrūksta, kartais ir sektantais, ir fanatikais mus pavadina. Nepykstame, nes tai darome dėl savęs, dėl savo savijautos. Sunku diskutuoti apie sveiką mitybą su tais, kurie tik kažką apie ją girdėję. Nelengva pakeisti gyvenimo būdą. Paprasta nueiti į parduotuvę ir nusipirkti tradicinio maisto.
Iš prigimties vaikai teisingiau maitinasi - jie atskirai valgo mėsą, atskirai duoną, daržoves. Ir blogai daro tie tėveliai, kurie viską jų lėkštėje sumaišo. Kai vaikas suserga, ragina jį valgyti, kad greičiau pasveiktų, nors tuo metu jam reikia pasiūlyti tik gerti“, - beria patarimus Alma.
Įveikė stingdančią ligą
„Sveikas maitinimasis ir maudymasis bet kokiu oru ypač padėjo mano sveikatai. Dabar be vargo savaitgaliais su šiaurietiškosiomis lazdomis nužygiuoju 30-40 kilometrų, nors buvo metas, kai beveik nepaėjau. Užklupusi lėtinė uždegiminė liga stingdė stuburą ir sakroileinius sąnarius. Pradėjus sveikai maitintis ji tarsi atsitraukė, - džiaugėsi Stasys. - Artimiausiuose planuose - žygis pėsčiomis į Pivašiūnus ir atgal, o tai apie 60 kilometrų. Kai žygiuoju toliau nuo pagrindinių kelių, prisivalgau įvairių žolių ir uogų, pilnus maišus jų namo parnešu. Jaučiu, kiek turiu energijos, man tik norisi eiti ir eiti, kartais 13 valandų pravaikštau. Dar šeimai nesakau, bet svajoju pėsčiomis iki Palangos nueiti ir išsimaudyti jūroje. Tą daryčiau kurią nors žiemą, nes, kaip verslininkas, tik kalėdiniu laikotarpiu galiu atostogauti“.
Ingredientus kokteiliui surenka pievoje
Į kavamalę Alma suberia moliūgų, saulėgrąžų, bolivinių balandų, sėmenų ir kitų sėklų, sumala, užpila šiltu vandeniu ir išgeria. Taip organizmas aprūpinamas baltymais, įvairiomis aminorūgštimis. Apskritai žiema vegetarams yra liūdnas laikotarpis. Tenka pirkti nepigias daržoves. Tačiau tuo metu galima daugiau naudoti daigintų sėklų. Naudingos liucernų sėklos, turinčios daug vitaminų, maistinių medžiagų, vertinamos dėl švelnaus skonio. Liucerna žinoma ir kaip oksidantas. Šios sėklos nepigios, už 100 gramų Italijoje užaugintų tenka pakloti 10 litų.
Alma sako, kad pasakiškai skanios daigintos saulėgrąžos. Norint sudaiginti, sėklos turi būti peržiemojusios. Daiginant rudenį arba žiemą šviežias sėklas reikia „apgauti“ - išdžiovinti ir kelias dienas palaikyti šaldytuve, duoti suprasti, kad buvo žiema. Vasarą daug reikalingų augalų Stasys prirenka savo žygių metu, nes pasirinkti maršrutai toli nuo užteršto miesto. Nors, kaip jis pastebi, gražiausi augalai auga ten, kur jų skinti negalima, arti asfaltuotų kelių, buvusių fermų. Iš Stasio pririnktų kiaulpienių, dilgėlių, garšvų, balandų, gysločių, šalpusnių, beržų lapų, pagardinusi bananais, obuoliais ir įpylusi šiek tiek vandens, Alma kiekvieną rytą plakikliu suplaka žaliąjį kokteilį, kurį sūnus juokais pavadino „Pelkių sriuba“.
Žaliavalgė Viktoria Boutenko tokios „sriubos“ rekomenduoja suvartoti apie 4 litrus per dieną. Stasiui patinka neseniai prisijaukinti eglių spygliai, kurių skonis primena lyg citrinas, lyg rūgštynes. Labai skanūs laukinių vynuogių, juodųjų serbentų, liepų lapai.
Žmona džiaugiasi pernai mugėje įsigyta lėtaeige sulčiaspaude, kuria galima pasigaminti įvairiausių sulčių, išsaugančių maistines medžiagas, spalvą, skonį, vitaminus. Sultis ji išgauna spaudimo, o ne smulkinimo būdu, tad tinka spausti net riešutus, žoles. Iš lėto, atsargiai spaudžiant randasi ir du kartus daugiau sulčių. Patinka Stasiui ir bulvių lupenos, žali burokėliai. Topinambus, laukinius kivius, gudobelių, putinų uogas ir kitas gėrybes vyras dažniausiai perka iš miklusėniškės Jotvingių turgaus prekybininkės.
Savo gyvenimo būdo kitiems neperša
Daržoves Barščevičiai kepa šaltai spaustame ekologiškame kokosų aliejuje arba lydytame svieste. Jei naudoja makaronus, tai tik viso grūdo, su luobelėmis, baltąjį cukrų pakeitė rudasis, ryžiai taip pat tik rudieji, o grikiai - žalieji. Alma neslepia šiuo metu maistui išleidžianti kur kas daugiau pinigų negu anksčiau, kai juodu su vyru buvo visavalgiai.
Pašnekovai teigia, kad savo gyvenimo būdo neperša kitiems, kiekvienas tegyvena savo gyvenimą. Pasak Almos, antropologai tvirtina, kad gamta žmogui skyrė maitintis augaliniu maistu, tačiau evoliucijos eigoje jo labai sumažėjo ir žmonės pradėjo maitintis gyvūninės kilmės produktais, o ugnį naudoti ne tik šilumai, bet ir maisto gamybai. Kol kas ja naudojasi ir mūsų kalbinti sutuoktiniai. Pereiti prie žaliavalgystės jiems dar per anksti. Dažnai vakarienei Alma pagamina garuose troškintų paprikų, brokolių, žiedinių kopūstų, cukinijų, šalia jų lėkštėje atsiranda bulvių ar ryžių ir būtinai kuo daugiau kokių nors šviežių daržovių.
Žurnalistus šeimininkai pavaišino salotomis iš pomidorų, gūžinių salotų, ridikėlių, porų, agurkų, paprikų, avokadų, alyvuogių, kedrų riešutų, sezamų sėklų, liucernų daigų. Padažą pagamino iš medaus, obuolių acto ir įvairių žolelių: čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų, laiškinių česnakų, itališkų žolelių mišinio bei Kajeno pipirų miltelių.
Primygtinai reikalaujama, Alma apskaičiavo ir jų piniginę išraišką su įdėtu savo darbu - 500 gramų salotų kaina apie 20 litų. Kokteilį ji per dešimt minučių suruošė ir suplakė iš šaldytų aviečių, meliono, keleto aronijų ir obuolio. Jau nedrįsome klausti, kiek jis kainuotų.
Puiki dovana - kedrų riešutai
Stasys dar pagyrė žmonos kepamus blynelius iš viso grūdo miltų. Šiuos reikia užpilti vandeniu ir brinkinti iki valandos. Kai sutirštėja, dar įpilti vandens, įdėti šaukštą lydyto tirpinto sviesto, rudojo cukraus, Himalajų druskos. Kepti kokosų aliejuje, valgyti pagardintus agavų sirupu. Išeina minkšti ir labai gardūs blynai.
Stasys padiktuoja ir savo receptą. Išvirti makaronus. Padažą gaminti iš morkų, pomidorų, žalių agurkų, svogūnų, paprikų ir smailianosių jalapeno pipirų. Pastarųjų nepadauginti, o krapų - priešingai, kuo daugiau, tuo skaniau. Patroškinus su pomidorų padažu suberti į makaronus ir išmaišyti. Žalias agurkas nuo jalapeno pipirų kaimynystės tampa tarsi raugintas.
Barščevičiams smagu, kad jų požiūris į sveiką maistą sutampa. Pasaulinės veganų dienos, kuri nuo 1977 metų švenčiama lapkričio 1 dieną, proga vyras žmonai vietoje gėlių padovanojo maišelį kedrų riešutų. Tai žmoną pradžiugino, nes riešutai šeimos virtuvėje būtini.
GRYNAS.lt primena, jog vegetarų bei veganų diena jau paminėta Kaune, o Vilniuje ją rengiamasi švęsti lapkričio 7-8 dienomis, organizuojant paskaitas, veganiško maisto gamybos pamokas ir vakarėlį. Kavinė „Šv.Vieta“ (Ignoto g. 12) ta proga visą dieną savo lankytojams siūlys tik veganišką meniu, o nuo 20 val. prasidės šventinis vakarėlis.