- Kokie didžiausi įspūdžiai iš kelionės? Kas labiausiai įsiminė? - GRYNAS.lt paklausė V. Urbono.

- Pirmiausiai įsiminė plaukimo ežeras, jis penktasis, t. y. paskutinis iš visos plaukimo akcijos. Paliko įspūdį etiopai, kurie yra keliaujanti tauta. Jų pilnos gatvės, pilni keliai, visur aplink žmonės. Etiopai kartu ir labai varginga tauta. Vaikiukai, kad ir visai maži trejų- ketverių metų jau tiesia ranką ir žino tik „money money“ (liet. pinigai). Etiopijoje labai daug laukinės gamtos, kiek teko kalbėtis, žmonės tarpusavyje kalba net 24 kalbom, labai daug dialektų. Įspūdingos ir jų gentys, kurios pasižymi laukiniu gyvenimu, nors ir jos po truputėlį pereina prie civilizacijos – prasideda ir mobilūs telefonai, ir visa kita.

- Kas buvo sudėtingiausia visos kelionės metu?

- Baimė dėl gyvūnų, nes vanduo neskaidrus. Visąlaik buvo baimė, kad plaukiant šalia yra ir krokodilai, ir begemotai. Laivo kapitonas ir gidai, kurie lydėjo, buvo atsakingi už mūsų sveikatą, todėl nurodė, kur plaukti negalima. Buvome numatę vieną maršrutą, kurį jie pakeitė, nes ten buvo begemotų. Aišku, buvo baimė ir dėl įvairių ligų, kurios dar gali atsirasti ir po kelionės, bet tikėkimės, kad nieko blogo nebus (šypsosi).

- Gal būdamas Etiopijoje patyrėte netikėtų nuotykių?

- Pirmasis nuotykis nutiko, kai labai greitai apvogė (juokiasi). Teko ragauti ir labai keisto maisto. Kelias pirmas dienas visi vaišino nacionaline virtuve, mes jos paragavome ir po to ji niekam „nebelindo“. Ji buvo labai savotiška, reikia prie jos priprasti. Jie daugiau valgo jautienos, grūdinės kultūros maistą – blynus, rūgščią duoną. Maistas labai aštrus, valgoma su pirštais.

- Lietuviai etiopams, ko gero, irgi pasirodė neįprasti svečiai?

- Visi žmonės – vaikai, suaugę į mus žiūrėjo kaip į gyvūnus narve, vadino „farandž“ (baltas žmogus). Jie neskirsto, jiems visi - tiek amerikietis, tiek europietis -   baltas žmogus. Su mumis buvo maža šviesi mergaitė Mėta, jiems ji buvo kaip iš dangaus nukritusi. Tik pamato ir puola ant rankų imti. Mes buvome jiems kaip ne iš tos planetos.

- Perplaukėte penktąjį „Švarus vanduo“ akcijos ežerą. Kas toliau? Kokių ateities planų turite?

- Toliau bus - Europa, Lozana – Keturių kantonų ežeras. Planuojame plaukimą apie rugpjūčio mėnesį. Vėliau išleisime knygą, fotoalbumą... ir galiausiai laukia Antarktida, penktasis kontinentas.

GRYNAS.lt primena, kad V. Urbonas Etiopijoje perplaukė didžiausią šalies Tana ežerą. Šis ežeras buvo jau penktasis akcijos „Vanduo tai gyvybe“ ežeras, kurį perplaukė sportininkas. Ekologinė akcija vykdoma jau trečius metus, ja siekiama atkreipti dėmesį bei skatinti žmoniją branginti žemės turtą – gėlą vandenį. 2009 m. V. Urbonas įveikė Titikaką Pietų Amerikoje, 2010 m. Yellow Stone Šiaurės Amerikoje, 2011 m. giliausią žemėje Baikalo ežerą Azijoje.