Goaietiškas (Goa – Indijos valstija, išsidėsčiusi šalies Pietuose ir skalaujama Arabijos jūros) daržas iš pirmo žvilgsnio primena džiungles – viskas taip veši, kad atrodo iš to vešlumo net sprogs. Nenuostabu – šilumos čia daug, o vandeniu daržą aprūpina maži kanaliukai iškasti tarp lysvių. Daržovėms tik to ir reikia – drėgmės bei šilumos.

Tiesa, dar derlingos žemės. Kad ji tokia, galima numanyti, nes ten kur dabar daržas, lietaus sezono metu būna vos ne ežeras, kuriam nuslūgus per sausąjį sezoną auginamas daržovės, kurių derlių, beje, suspėjama nuimti net du kartus. Vanduo drėkinimui sukaupiamas dauboje per lietaus sezoną.

Tarp darže augančių daržovių dominuoja ne kas kiti, bet aštrieji čili pipirai, be kurių sunkiai įsivaizduojama indiška virtuvė. Tiesa, moterys prižiūrinčios daržą patikino, kad šiemet čilių derlius itin prastas, nors man taip nepasirodė. Bet turbūt reikia tik numatyti kiek tų pipirų priauga, kai derlius būna gausus.

Dar darže auga baltieji ridikai, gausu pupelių, keletas kukurūzų, viena kita saulėgrąža, svogūnai, kurie irgi labai reikalingi karių ir kitų indiškų patiekalų gamyboje, taip pat špinatai. Morkų ar mūsų, lietuvių, taip mėgiamų bulvių nemačiau. Nors ir šios daržovės naudojamos Indijoje. Mano aplankytame darže dar augo baklažanai, nors tebebuvo nedidukai, raudonieji ir žalieji amarantai, kurie jau buvo peraugę, bet palikti brandinti sėklų kitam derliui, ropės bei serenčiai, iš kurių paprastai čia daromos gėlių girliandos, kabinamos dievybėms ar tiesiog žmonėms, mašinoms ir rikšoms švenčių metu.

Nors visa daržo teritorija panašėjo tarsi priklausytų keliems šeimininkams ir būtų padalinta į keletą mažesnių darželių, bet prižiūrėtoja paaiškino, kad daržas priklauso vienam žmogui, kaimelio turtuoliui. Tiesa, jis jų į turgų neveža ir neparduoda. O dauguma goaiečių valgo ne savo augintas daržoves, bet atvežtas iš gretimos Karnatakos valstijos, kur žemės ūkis itin paplitęs, kai tuo tarpu Goa gyventojai pasinėrę į turizmo verslą žemdirbystę bei žuvininkystę baigia visai apleisti (ten kur pernai mačiau ryžių laukus, šiemet - dykynė).