Ispanijoje atliktas tyrimas įrodė, jog dirbtinė šviesa, kurią skleidžia išmaniųjų prietaisų ir planšetinių kompiuterių ekranai sustabdo hormono, atsakingo už žmogaus paros ritmą ir dalinai už kūno svorio pokyčius, gamybą organizme. Neturite išmaniojo telefono? Labai nedžiūgaukite - šio hormono kiekį taip pat mažina nešiojamų kompiuterių, gatvių apšvietimo stulpų ir televizoriaus skleidžiama šviesa.

Hormonas melatoninas reguliuoja mūsų miego parametrus ir kartu yra aktyvus priešuždegiminis hormonas, skatinantis medžiagų apykaitą.
A. Agilas
Miegoti reikia visiškoje tamsoje, kad nesutrikdytumėte melatonino gamybos procesų.

Ispanijos mokslininkų su nutukusiomis žiurkėmis atlikti eksperimentai parodė, jog vartodamos daugiau melatonino jos metė svorį ir kartu lengviau susidorojo su antro tipo diabeto lemiamais sveikatos sutrikimais. Mokslininkai mano, jog tokį pat poveikį melatoninas turėtų ir žmonėms. 

Tuo metu besivystančiose pasaulio šalyse pastaruoju metu pastebimas augantis nutukusių žmonių bei susirgimų antrojo tipo diabetu skaičius.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, kaip praneša šalies Nacionalinė sveikatos organizacija, vienas ketvirtadalis suaugusiųjų yra nutukę kaip ir vienas iš penkių 10-11 metų amžiaus vaikų. Dalis vaikų turi viršsvorio.
Išmaniejis telefonai

Profesorius Ahmadas Agilas, vadovavęs šiam tyrimui, sako jog vadinamąją nutukimo epidemiją dažniausiai lemia žmonių nesugebėjimas prisitaikyti prie modernios aplinkos, kai daug laiko praleidžiama sėdint, vartojamas daug kalorijų turintis maistas ir ... per ilgas buvimas dirbtinėje šviesoje.
Pastarasis įprotis mažina melatonino kiekį organizme. 

Šis hormonas, kurio natūraliai turi žmogus, gyvūnai ir augalai, A. Agilo teigimu, „skleidžia hormoninį signalą žmogui miegant ir yra atsakingas už žmogaus paros ritmą.“

„Šiuo metu melatonino veikla neretai sutrikdoma. Tai lemia pernelyg ilgas buvimas dirbtinėje šviesoje nakties metu. Šis žmogaus įprotis mažina endogeninio melatonino gamybą organizme“, - kalbėjo A. Agilas. 

Dalis šiuolaikinių žmonių miega šalia įjungtų lempų, kompiuterių, televizorių ekranų.

„Miegoti reikia visiškoje tamsoje, kad nesutrikdytumėte melatonino gamybos procesų,“ - perspėja tyrimui vadovavęs mokslininkas.

Melatonino yra kavoje, arbatoje, prieskoniuose, įvairiose prieskoniams naudojamose žolelėse, vaisiuose, riešutuose ir sėklose. 

Čia trumpai aprašytas tyrimas buvo vykdomas bendradarbiaujant dviejų universitetų mokslininkams - La Paz universiteto ligoninės Madride, Ispanijoje, ir Teksaso universiteto. Tyrimo išvados išspausdintos „Kankorėžinės liauko tyrimai“ („Journal of Pineal Research“, - angl.)