Architektūros problemų neišvengia ir mūsų valstybė. Būna atvejų, kai projektavimo priežiūrą vykdančių institucijų darbuotojai, pamatę projektus, susigriebia už galvos. Tokiu atveju projektą reikia tobulinti, kad jis įsipaišytų į bendrą miesto visumą.

Siekiant ugdyti architektūrinį suvokimą GRYNAS.lt pateikia keisčiausių statinių pavyzdžius. Tačiau įdomiausia tai, kad į šį sąrašą pateko vienas Lietuvos objektas.

Šiuolaikinė architektūra

Architektūra - tai menas, kurio grožį bei estetiką kiekvienas suvokia ir vertina savaip. Vis dėlto kartais žiūrint į vieną ar kitą statinį tikrai įdomu sužinoti, kam kilo mintis jį suprojektuoti ir kas išdavė jo statybos leidimą. Vienas tokių daug diskusijų keliančių pavyzdžių yra Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusi pintinių gamykla, kuri nusprendė savo veiklą architektūroje atspindėti itin tiesmukiškai. Vienok įdomu, tačiau ar tikrai visada reikia kalbėti taip tiesiogiai?

Dar vienas įdomus JAV atsiradęs objektas - tai milžiniškas ant muziejaus besišlapinantis šuo. Tiesa, šį kartą tai daugiau meno integracija į architektūrą, mat gigantiškas šuo šalia Kalifornijoje esančio muziejaus buvo pastatytas kaip laikina instaliacija, tačiau ansamblis išėjo išties įdomus ir pritraukė daugybės žmonių dėmesį.

Daug diskusijų kelia ir Birmingeme įsikūręs prekybos centras, kuris daug kam primena per šiaudelį geriantį vienaakį monstrą. Tuo tarpu kiti mano, kad tai vienas įdomiausių šiuolaikinės architektūros pavyzdžių ir siūlo čia apsilankyti vien dėl įdomios pastato plastikos bei fasado tekstūros.

Žmonių nuomonės išsiskiria ir dėl Baltarusijoje esančios bibliotekos, kuri arba garbinama arba peikiama ir vadinama architektūros tragedija. Tiesa, statinio kūrėjas gali pasidžiaugti bent tuo, kad abejingų šis kūrinys tikrai nepalieka.

Diskusijų kyla ir Lietuvoje

Visgi diskusijos dėl architektūros sprendimų kyla ne tik užsienyje. Pagalvojus apie Lietuvą tikriausiai daugeliui pirmiausia į galvą šaunanti mintis - Vilniuje prie Neries upės stovinti „Krantinės arka", kurią kai kas vadina tiesiog surūdijusiu vamzdžiu. Tačiau tai ne vienintelis įvairių nuomonių sulaukęs objektas.

Dėmesio stoka nesiskundžia ir vienas Lietuvoje palyginti neseniai išdygęs smulkiosios architektūros kūrinys. Žiedinėje sankryžoje minint Senosios Varėnos jubiliejų pastatyta metalinė konstrukcija, kuri taip pat skirta pagerbti netoliese gimusį M. K. Čiurlionį, sulaukė itin didelio gyventojų bei žiniasklaidos dėmesio. Vieni šią konstrukciją vadina katastrofa, tuo tarpu kiti teigia, kad tai taps Lietuvos Eifeliu ir garsins šalį užsienyje. Kad ir kokia būtų šio kūrinio ateitis, ką bendro šis ryškiaspalvis bokštas turi su subtilumo ir simbolizmo genijumi Čiurlioniu, šios konstrukcijos kritikams išlieka neaišku. Tačiau vietinių dėmesio jis greičiausiai sulaukė daugiau už bet kurį šio garsaus menininko kūrinį.

Architektūrinės idėjos

Šiuolaikinės technologijos leidžia ne tik statyti, bet ir kurti itin realistiškas statinių vizualizacijas. Taip tarytum atliekamas testas ir vertinamas architektūros įsiliejimas į aplinką.

Vienas tokių itin originalių statinių bei jų vizualizacijų kūrėjų yra rusų verslininkas bei architektas Vasilijus Klyjukinas. Savo kūriniuose Vasilijus mėgsta atkartoti kasdieniame gyvenime dažnai sutinkamas formas, tokias kaip kriaušė, gulbės, širdis, šampano butelis ar gėlės. Savo sukurtus statinius jis mėgina įkomponuoti skirtingose vietovėse, tarp kurių galime rasti net Vilniaus Baltojo tilto prieigas.

Vasilijaus kuriama architektūra taip pat sulaukia itin dviprasmišų atsiliepimų, tačiau kiekvienas turi teisę vertinti. O jūs ar norėtumėte šalies sostinėje išvysti tokį širdies formos pastatą?

Nuotraukų galerijoje - ne tik aptartų architektūrinių sprendimų, bet ir kitų daug diskusijų sukėlusių objektų nuotraukos.