Konkurse, kuriame žmonės rungtyniauja su pasaulio aštriausiu čili pipiru, niekas nelaimi. Praėjusią savaitę toks konkursas įvyko Škotijoje, Edinburgo restorane „Kismot“, kur buvo organizuotos ypač aštraus troškinio, vadinamo Kismot žudikas (Kismot Killer) valgymo varžybos. Šis, labai garsus Škotijoje troškinys, yra gaminamas iš kelių pačių aštriausių pasaulyje čili pipirų.

Varžybos buvo surengtos kaip paramos renginys, per kurį surinktos lėšos skirtos Škotijos vaikų ligoninių asociacijai. Dalyviai turėjo suvalgyti, kiek galima daugiau Kismot žudiko troškinio.

Varžybose dalyvauti galėjo tik pilnamečiai, be to prieš pradėdami valgyti, jie turėjo pasirašyti sutartį, kurioje nurodyta, kad dalyviai neturi jokių priekaištų restorano savininkams dėl galimų neigiamų troškinio valgymo pasekmių.

Galiausiai prasidėjus varžyboms, dalį dalyvių, valgiusių troškinį, supykino, dalis alpo, iš skausmo raitėsi ant grindų. Kita pusė dalyvių atsisakė dalyvauti konkurse toliau, kai pamatė pirmuosius valgytojus vemiant, prakaituojant, alpstant, dejuojant iš skausmo.

Nors du britų Raudonojo kryžiaus darbuotojai prižiūrėjo renginį restorane, tačiau nukentėjusių buvo tiek daug, jog teko iškviesti greitąją pagalbą. Dėl šių įvykių, medikai rekomendavo restorano savininkams apsvarstyti galimybę kitą kartą gaminti nebe tokį aštrų troškinį.

Taigi, koks iš tikrųjų yra tikrai labai aštrių čili pipirų poveikis organizmui? Ar per didelė kiekis aštraus maisto gali būti mirtinas?

Paulas Boslandas, sodininkystės profesorius iš Naujosios Meksikos valstijos universiteto (JAV) ir Čili pipiro instituto direktorius, kuris atrado aštriausią pasaulio pipirą, pateikia galimą atsakymą.

P. Boslandas teigia, kad čili pipirai gali iš tikro būti mirtini, bet daugumos žmonių kūnai dar prieš suvalgant mirtiną kiekį pipirų, jau būtų visiškai nusilpę. Tik teoriškai žmogus galėtų suvalgyti pakankamai čili pipirų, kad mirtų. Tyrimuose yra apskaičiuota, kad 1,4 kg itin aštrių čili miltelių, suvalgytų vienu metu, gali nužudyti apie 62 kg sveriantį žmogų.

Tačiau šis scenarijus neturi daug galimybių įvykti realybėje. P. Boslandas sako, jog kūnas reaguotų greičiau ir tiesiog nesuteiktų galimybės žmogui suvalgyti tokios didelės dozės – žmogus nualptų, jį supykintų ir pan. Nebent žmogus visą kiekį kažkokiu būdu suvalgytų vienu prisėdimu. Jeigu toks kiekis pipirų yra suvalgomas per daug metų, ir keli kilogramai nėra kenksmingi.

Čili pipirai suaktyvina valgančiojo žarnyną. Jie aktyvuoja simpatinę nervų sistemą, kuri yra atsakinga už vidinių kūno organų kontrolę, o ji išeikvoja daugiau energijos. Dėl to kūnas sudegina daugiau kalorijų, kuomet tas pats maistas yra valgomas su čili pipirais.

Sussex universiteto profesorius Johnas Prescottas (D. Britanija) ir žurnalo „Maisto kokybė ir pasirinkimas“ redaktorius, teigia, kad čili pipirų valgymas yra susijęs su medžiagų apykaitos padidėjimu ir šilumos išskyrimu.

Kapsaicinas, aktyvusis čili ingredientas, sukelia audinių uždegimą, todėl skrandžio gleivinei ar žarnynui gali būti rimta žala, jei suvalgomas pakankamai didelis čili kiekis. 

Audinių uždegimas gali paaiškinti, kodėl varžybų dalyviai, valgydami troškinį, jautėsi lyg jie būtų plėšomi, draskomi iš vidaus. Didelis aštraus maisto kiekis taip pat gali padidinti skrandžio rūgštingumą. 

Taigi didesnis aštraus maisto kiekis gali padaryti žalos organizmui, todėl reikia būti atsargiems ragaujant.