Naica kasykla Meksikoje


Naica kasykla – veikianti kasykla, kuri geriausiai žinoma dėl savo ypatingų selenito kristalų. Šis kristalų urvas yra 300 m gylyje. Taip pat šioje kasykloje išgaunamas švinas, cinkas ir sidabras, tačiau vis tiek didžiausiais laimikiais išlieka selenito kristalai, kurie čia yra vieni didžiausiu rastų gamtoje.

Kai kurių kristalų dydis siekia net 15 m ilgio ir 1,2 m skersmens. Jie susiformavo hidroterminiams skysčiams sklindant iš žemiau esančių magmos kamerų, tad darbuotojai čia nuolatos turi vaikščioti su specialiais skafandrais.

Tianzi kalnai, Kinija


Tai 67 kv. kilometrus užimantis gamtinis kalnų rezervatas, kurio aukščiausia kalno viršūnė siekia 1262 m. Kalnai dar kitaip vadinami „Viršukalnių miškų valdovu“.

Yra net keturi stebuklingi laikai, kuomet šis rezervatas sutraukia daugiausia lankytojų tai: „Debesų jūra“, „Mėnesienos švytėjimas“, saulėtekis ir sniegas žiemą.

Kalnų pavadinimas kilo po to, kai vienas ūkininkas Xiang Dakun iš Tujie etninės genties vadovavo ūkininkų maištui ir pasivadino Tianzi (Dangaus sūnus). Pagal legendą, Xiang Dakun žuvo šiuose kalnuose, tad jie ir buvo pavadinti jo garbei.

Hang Son Doong urvas, Vietnamas

Hang Son Doong urvas / mylimazarslan nuotr.

Hang Son Doong urvas / hellspong nuotr.

Tai didžiausias kol kas žinomas urvas pasaulyje turintis didžiausią požeminę labai greitai tekančią upę. Urvas atrastas tik 1991 m. vietinio gyventojo Ho-Khanh. O vėliau, tik 2009 metais, buvo ištirtas Didžiosios Britanijos mokslininkų Howardo ir Debo Limbertų.

Pagal britų tyrimus, urvas yra penkis kartus didesnis už kitą didžiausią Vietnamo urvą Phong Nha.

Didžiausia erdvė yra net 5 km ilgio, 200 metrų aukščio ir 150 metrų pločio. Būtent dėl šių aspektų Hang Son Doong urvas buvo pripažintas didžiausiu urvu pasaulyje ir aplenkė Elnio urvą Malaizijoje, kuriam anksčiau priklausė didžiausio titulas.

2010 m, viename iš sienų atrasti deimantai, kurių dydis prilygsta beisbolo kamuoliukui.

Ujūnio druskos lyguma, Bolivija


Tai pati didžiausia druskos lyguma pasaulyje, užimanti net 10 582 kv. metrų plotą. Ji driekiasi 3656 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Apskaičiuota, kad Ujūnio druskos lygumos ištekliai sudaro apie 10 milijardų tonų druskos, iš kurių kasmet iškasama mažiau kaip 25 000 tonų.

Ši vieta viena populiariausių vietų Bolivijoje ir ne veltui, nes vaizdas, ypač saulėtą dieną, tiesiog kerintis. O jei žmonių nesužavi šis įspūdingo dydžio veidrodis, tai viešbutis iš druskos, esantis šalia šios lygumos, ar lygumos centre esanti kaktusais apaugusi Peskado sala tikrai nepalieka abejingų.

Medenhallo ledyno urvai, Aliaska

Medenhallo ledynas / bigjen nuotr.

Medenhallo ledyno urvai / skankinmomo nuotr.

Tai 19 kilometrų ilgio, 47 metrų aukščio ir 0,8 kilometro pločio ledynas, kuris kiekvienais metais po truputi aptirpsta ir sutrumpėja po 18-20 metrų. Tačiau jam tirpstant, jo gilumoje susidaro pasakiško grožio urvai, kurie kiekvienais metais vis didėja.

Galbūt pačio ledyno išorė ir nėra įspūdinga, bet, kaip sako dauguma lankytojų, tikrasis grožis slypi viduje. Ilgi ledo urvai, tekantis tirpstančio ledo vanduo ir šviesa bandanti prasiskverbti pro ledą sukuria reginį, kuris pakeri visus ten apsilankančius žmones.