NASA atliko tyrimus ir paskelbė 15 kambarinių augalų, kurie geriausiai švarina orą. Renkantis augalą, kuriuo ketinate papuošti savo namus, svarbu pagalvoti ne tik apie jo žiedų bei lapų grožį, bet ir apie tai, ar jis gali padėti lengviau kvėpuoti.

Alijošius

Šį saulę mėgstantį augalą itin lengva auginti. Jis padeda iš oro pašalinti formaldehidą ir benzeną, kurie dažniausia įeina į buityje naudojamų valiklių, dažų ir panašių medžiagų sudėtį. Alavijas – ypač tinkamas pasirinkimas papuošti saulėtą virtuvės langą. Be to, kad šis augalas puikiai valo orą, jame esantis gelis gali padėti gydyti įpjovimus ir nudegimus.

Kuokštinis chlorofitas

Jei jūs neitin mėgstate rūpintis kambariniais augalais, šis - kaip tik jums, jis ypač nereiklus. Kuokštinis chlorofitas pasižymi gausia lapija bei turi mažus baltus žiedelius. Šis augalas kovoja su ore esančiais benzenu, formaldehidu, anglies monoksidu bei ksilolu, kuris naudojamas odos, kaučiuko bei spausdinimo pramonėse.

Džeimsono gerbera

Šis ryškus, žydintis augalas iš oro efektyviai šalina trichloretileną, kuris į mūsų namus gali patekti iš cheminės drabužių valyklos, ir benzeną, kurio gausu dažuose. Šis augalas ypač tiks miegamajame ar vonios kambaryje, tačiau svarbu, kad gautų pakankamai šviesos.

Trijuostė sansevjera

Šis augalas taip pat žinomas kaip „anytos liežuvis“. Trijuostė sansevjera – viena geriausių formaldehido filtruotojų. Šios medžiagos gausu buitinėse valymo priemonėse, tualetiniame popieriuje, popierinėse servetėlėse, asmeninės higienos priemonėse. Šį augalą galite auginti ir vonioje – jis gali vešėti ir patalpose, kuriose mažai šviesos ir vyrauja drėgnas oras, ir tuo pat metu jis naikins įvairius oro teršalus.

Auksaspalvis skindapas

Šis augalas taip pat žinomas kaip „velnio gebenė“, kadangi jis išlieka žalias net laikomas tamsioje vietoje. Auksaspalvis skindapas puikiai iš oro šalina formaldehidą – šis greitai augantis vijoklinis augalas oro teršalams sukurs žalių kaskadų barikadą. Pamąstykite, ar ši gėlė negalėtų papuošti jūsų garažo, kadangi automobilių išmetamosiose dujose gausu formaldehido.

Chrizantema

Šios spalvingos gėlės gali tikrai daugiau nei tik papuošti jūsų namus. Jų žiedai taip pat padeda filtruoti benzeną, kuris paprastai randamas klijuose, dažuose, plastikuose ir buitinėse valymo priemonėse. Šis augalas mėgsta ryškią šviesą, jo pumpurai greičiau išsiskleis, jei savo namuose rasite tašką, kur chrizantemos galės mėgautis tiesiogine saulės šviesa.

Kraštuotoji dracena

Kraštuotoji dracena gali užaugti netgi iki lubų. Šis augalas iš oro geriausia šalina ksilolą, trichloretileną ir formaldehidą, kuris į orą gali patekti per lakus ir benziną.

Bendžamino fikusas

Fikusas jūsų svetainėje gali padėti filtruoti teršalus, kuriuos skleidžia iškloti kilimai bei baldai – formaldehidą, benzeną ir trichloretileną. Rūpinimasis fikusu gali būti sudėtingas, bet tuomet, kai suvoksite, kaip jį teisingai laistyti ir kiek šviesos reikia šiam augalui, jis vešės tikrai ilgai.

Simso rododendras

Šis gražus žydintis krūmas jūsų namuose puikiai kovos su formaldehidu, kurį išskiria fanera ar putų izoliacija. Kadangi azalijos auga vėsiose vietovėse, ši gėlė yra puikus pasirinkimas, jei norite pagerinti jūsų rūsyje esantį orą, jei tik ten jai rasite šviesų kampelį.

Gebenė lipikė

Tyrimas atskleidė, jog šis augalas mažina ore esančias fekalijų daleles. Taip pat gebenė lipikė puikiai filtruoja formaldehidą, kuris randamas buitinėse valymo priemonėse.

Dryžuotoji dracena

Šis augalas [nuotrauka] puikiai kovoja su teršalais, kurių yra lakuose bei aliejiniuose dažuose. Dryžuotoji dracena puikiai auga ir be tiesioginės saulės šviesos. Šis kambarinis augalas gali priblokšti, ypač jei jis pasieks savo tikrąjį dryžuotų lapų dydį - 3,6 metro.

Aglaonema

Šiuo augalu lengva rūpintis, jis gali padėti filtruoti įvairius oro teršalus bei per ilgesnį laiką sunaikina ore esančius toksinus. Šis augalas žydi ir augina uogas, netgi nesant daug šviesos.

Bambliuotoji palmikė

Šis augalas taip pat žinomas kaip nendrinė palmė. Ši maža palmė mėgsta vietas, kuriose gausu šešėlių, ji taip pat žydi ir augina uogas. Šis augalas puikiai filtruoja benzeną ir trichloretileną. Būtų puiku, jei šį augalą padėtumėte netoli baldų, kurie kartais į orą išskiria formaldehidą.

Filodendras

Šis vijoklinis augalas nėra geras pasirinkimas, jei jūs auginate mažus vaikus ar naminius gyvūnėlius – tai nuodinga gėlė, jei sumanysite jos paragauti. Tačiau ji nepakeičiama, norint pašalinti ore susikaupusius visus lakiuosius organinius junginius. Filodendras yra ypač tinkamas, jei norite išvalyti orą nuo formaldehido.

Vėzdūnė

Pavėsis ir laistymas kartą per savaitę – tai viskas, ko reikia, jog ši gėlė vešėtų ir žydėtų. Šis augalas geriausia šalina dažniausius organinių junginių rūšis — formaldehidą, benzeną ir trichloretileną. Vėzdūnė taip pat gali kovoti su toluolu ir ksilolu.