Višta - rūpestinga ir atidi mama, kuri pajunta kai jaunikliai patiria skausmą, - parodė naujai atlikti tyrimai.

Eksperimento metu, motina parodė aiškius išgyvenimus kai viščiukai buvo pasimetę arba kentėjo. Tai pirmas užfiksuotas atvejis, kai paukštis sugeba suprasti apie kitų išgyvenamą skausmą.

Toks atradimas ne tik įrodė sparnuočių protinius sugebėjimus, bet ir rimtai privertė susimąstyti apie elgiasi su vištomis fermose.

Dar nesenai empatija laikyta tik žmogui būdinga sąvybe, tačiau šiuo metu jau yra žinomos kelios tuo pasižyminčios gyvūnų rūšys. Kaip labiausiai išvystyta emocijų pojūtį turintis kol kas laikomas žmogaus geriausias draugas – šuo.

Tyrimui perekšlė su viščiukais buvo pasirinkta neatsitiktinai. Mokslininkai manė, kad empatinių savybių įrodymai atsiskleis atliekant bandymus paremtus motinos ir vaikų ryšiu.

Eksperimento metu suslėgto oro prietaisu viščiukui buvo išraunama plunksna ir stebima tolimesnė jo ir motinos reakcija. Jaunikliui davus nelaimės ženklą, višta sunerimo, prie jos prijungti prietaisai parodė, kad patankėjo jos širdies plakimas.

„Komercinėmis laikymo sąlygomis, viščiukai dažnai išgyvena gentainių skausmą. Fermose dažnai pasitaiko kaulų lūžių arba kojų sutrikimų“, - sakė mokslininkai.

Ankščiau atliktose studijose buvo nustatyta, kad narve esant sužalotai pelei likusios gyventojos jaučiasi prastai. Artimiausiu metu tyrėjų komanda žada išsiaiškinti kokią įtaką aplinkiniams daro vištidėje sužalotas paukštis.