Vilniuje esančiame Vingio parke auga dideli šimtamečiai medžiai, kurie yra puikus prieglobstis daugeliui sparnuočių.

Šiame parke savo skyrių turi ir Vilniaus botanikos sodas. Kaip pasakojo Botanikos sodo specialistė dr. Regina Juodkaitė, jau ne vienus metus čia gyvena ir kelios pelėdų rūšys. Tiesa, anksčiau jos sukdavo lizdus medžių drevėse, bet vėliau mielai apsigyveno ornitologų iškeltuose inkiluose, kurie yra skirti specialiai pelėdoms, t.y. pakankamo dydžio formos ir su erdviomis landomis.

Šiemet viena pelėdų pora ypač nustebino. Aukštoje eglėje iškeltame inkile šį pavasarį kaip niekad anksti sucypsėjo pirmieji pelėdžiukų balsai. Naminės pelėdos (Strix aluco) jaunikliai šiais metais sezoną paankstino vos ne dviem mėnesiais.

Šiuo metu pelėdžiukai yra jau kelių savaičių amžiaus ir vis drąsiau tyrinėja aplinkinį pasaulį. Šiltomis dienomis jie tupi aukštai ant šakų šalia savo inkilo ir laukia mamos, kuri pluša išsijuosusi, kad parneštų jiems ko nors užkąsti.

Jaunikliai labai gražūs, panašūs į pilkus pūkų kamuoliukus ir kol mamos nėra, jie tik retkarčiais sucypsi plonais balseliais, bet kai tik pelėda sugrįžta, sukelia didelį triukšmą, kiekvienas reikalaudamas dėmesio sau.

O ar žinojote, kad naminės pelėdos labai aršiai gina savo vaikus? Jos gali pulti net žmogų, jei šis per arti prieina prie jos lizdo. Tad botanikos sodo darbuotojai stengiasi netrikdyti šių įdomių paukščių ramybės ir džiaugiasi, kad sode prieglobstį randa reti ir saugomi sparnuočiai.