Nustebino paukščio drąsą

Skaitytoja stebėjosi tokiu reginiu pačiame Vilniaus centre, o dar labiau nustebino, kad balandį dorojęs paukštis buvo visai nebaikštus ir net nekreipė dėmesio į aplink vaikštančius žmones.

„Praėjusi pro fontaną pastebėjau, kad aplink jį yra daug žmonių, visi kažką fotografuoja, priėjau ir aš. Tada ir pamačiau tokį vaizdą. Buvo labai keista, nesitikėjau tokio reginio pamatyti miesto centre. Iš pradžių žmones viską fotografavo iš toliau, tačiau paukštis buvo visiškai nebaikštus, todėl priėjau arčiau ir fotografavau, o jis net nekreipė dėmesio“, - pasakojo skaitytoja.

Moteriai kilo dar vienas klausimas: „Labai įdomu, ar jis tiesiog surado negyvą gaišeną ir ją kapojo, o galbūt jis sudorojo dar gyvą paukštį? Nors, kiek mačiau, jokių gyvybės ženklų balandis nerodė.“

Minta tik gyvu grobiu

Ornitologas Arūnas Čerkauskas teigė, kad toks vaizdas neturėtų stebinti. O svarbiausia, anot jo, kad vanagai minta tik gyvu grobiu.

„Nieko neįprasto, kad jis medžioja gyvenvietėse, ypač šaltuoju metų laiku. Aišku, toks vaizdas fontane yra nekasdienis. Tačiau jis maitos nelesa, tai tipiškas ornitofagas – medžioja kitus paukščius“, - sakė A. Čerkauskas.

Jam antrino ir Lietuvos ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis. Jis teigė, kad Lietuvoje šie paukščiai tik kuriasi prie miestų.

„Čia vištvanagis doroja sugautą balandį. Svarbu žinoti, kad vištvanagiai minta tik gyvai pagautu grobiu. Tačiau vakarų Europoje tai įprastas reiškinys, o Lietuvoje vištvanagiai tik pradeda kurtis arčiau miesto, nes tai tipiškas nuošalaus miško paukštis“, - teigė L. Raudonikis.

Vanagai minta įvairiais miško paukščiais: kėkštais, strazdais giesmininkais, kikiliais, margaisiais geniais. Migruojant medžioja vištas ir kitus naminius paukščius, varnas, balandžius. Lietuvoje gyvena dviejų rūšių vanagai - paukštavanagiai ir vištvanagiai. Pasaulyje vanagų yra suskaičiuotos 5 gentys ir 57 rūšys. Vištvanagiai (lot. Accipiter gentilis) įrašyti į Lietuvos raudonosios knygos 3(R) kategoriją. Reguliariai pastebimi per paukščių migracijas ir žiemojimo metu. Peri Lietuvoje. Paukštvanagiai (lot. Accipiter nisus) Lietuvoje sėsliai gyvena ištisus metus ir peri. Reguliariai pastebimi ir per sezonines paukščių migracijas bei žiemojimo metu.