Aptiko rudeninių grybų

Gegužės 29 dieną Agata Vilniaus rajone aptiko pušyninį baravyką. Valgyti jo moteris nedrįso, tačiau nuotraukomis pasidžiaugė socialiniame tinkle. Grybas buvo visiškai sveikas.

Pušyninis baravykas

Klaipėdos rajone, Ginduliuose, taip pat rastas rudeninis grybas. Jį aptiko Kintautas. Manoma, kad jo rastas grybas yra lepšė.

Lepšė

Pasirodo po kelis

Mikologas Jonas Kasparavičius, įvertinęs nuotraukas, pasveikino grybautojus su atidarytu sezonu ir patikino, jog tai, kad lietuviai šiuo metu randa grybų ir net baravykinių šeimos atstovų, nėra nieko keisto.

Anot jo, šiedu grybai nėra pirmieji šiemet aptikti jam žinomi baravykų šeimos atstovai. Jų lietuviai yra radę ir kiek anksčiau.

„Kuriozas tik tame, kad, sakyčiau, nei vienas iš skaitytojų nerado tikrinio baravyko. Vienose nuotraukose greičiausiai įamžinta jauna lepšė, o baravykas man daug labiau panašus į pušyninį baravyką, nei į tikrinį. Šie grybai yra labai panašūs ir ne visi juos skiria.

Pušyninio baravyko kepurėlė yra rausvo ar net raudonai rudo atspalvio, kiek grublėtu paviršiumi ir auga jis, kaip sako pavadinimas, tik po pušimis. Tuo tarpu tikrinis baravykas gali augti ir po pušimis, ir po ąžuolais, ir po beržais, ir po eglėm. Šiuo atveju nebaisu, nepavojinga, o ir negėda suklysti“, – sako grybų žinovas.

Jonas Kasparavičius

Anot jo, kulinariniu požiūriu taip pat jokio skirtumo pajusti nepavyks.

„Taigi, abu skaitytojų rasti grybai yra geri, valgomi grybai. Tik, jeigu pušyninis baravykas kulinarinėmis ir maistinėmis savybėmis prilygsta tikriniam, tai lepšė laikoma kiek prastesne. Daugelis nemėgsta jos dėl to, kad termiškai apdorota ji tampa minkšta. Dėl šios priežasties ji net turi tarmišką težiuko pavadinimą.

Abu šie grybai praktiškai kiekvienais metais maždaug tokiu metu jau labai negausiai pasirodo. Aišku, kasmetinio pasirodymo laiką labai pakoreguoja meteorologinės sąlygos. Deja, šiuo metu jie labai gausiai derėti dar nepradeda, todėl turėti didelių lūkesčių dar neverta. Tas pats pasakytina ir apie kitus baravykinius grybus, tokius, kaip tikrinis baravykas, raudonviršis, kazlėkai, o ir voveraitės dar labai neskuba“, – priduria J. Kasparavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją