Rudenį Ventės rago ornitologijos stotyje paprastai būna paukščių žiedavimo įkarštis. Tačiau specialistai tvirtina, kad šiemet migruoja nepalyginamai mažiau paukščių nei ankstesniais metais, o sezonas esąs prasčiausias per pastaruosius kelis dešimtmečius.

Vien per rugsėjį Ventės rage sužieduota apie 12 tūkst. paukščių.

„Didžioji dalis – apie 11 tūkst. paukščių – buvo sužieduota per vieną savaitę“, – aiškino ornitologas Vytautas Jusys.

Tačiau rugpjūtį ir pusę rugsėjo specialistams teko nuobodžiauti.

„Tai buvo pats prasčiausias sezonas per 30 metų. Labai mažai paukščių. Tik šią savaitę pasirodė zylės, pagauname po kelis šimtus, kartais tūkstantį“, – situaciją nusakė V.Jusys.

Ornitologas tikino paukščių skaičiaus mažėjimo priežasčių nežinąs.

„Reikėtų klausti mokslininkų, ar jie tyrė šį reiškinį. Galbūt buvo šalta žiema, o ir vasara buvo šlapia. Spėju, kad žuvo daug jauniklių“, – svarstė V.Jusys.

Šiais metais Ventės ornitologijos stotyje buvo sužieduota tik 25 tūkst. paukščių.

„2003 m. vien per rugsėjį sužiedavome 45 tūkst. paukščių“, – kalbėjo ornitologas.

Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Ornitologijos skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis tikino, kad kol kas panikos dėl paukščių nevertėtų kelti.

„Jei tai būtų kelerių metų stebėjimai arba iš visų ornitologinių stočių būtų suplaukusi informacija apie staiga sumažėjusius paukščių srautus, jau būtų neramu. Sunku spręsti, ar buvo nepalankūs metai, ar paukščiai ėmė lenkti Ventės ragą“, – aiškino S.Rumbutis.

Ornitologai dūsauja ir dėl to, kad šiemet Lietuvoje buvo atrasta tik viena nauja paukščių rūšis. Liepos pabaigoje Dumpių sąvartyne buvo pastebėtas karibinis kiras.

„Tai 375-a paukščių rūšis, pastebėta Lietuvoje. Šį kirą galima pamatyti Ispanijoje, kitose Europos šalyse, tačiau Lietuvoje jis pasirodė pirmą kartą“, – patikslino V.Jusys.

Didžiausia sėkmė Lietuvos ornitologus lydėjo prieš trejus metus, kai Lietuvoje pirmą kartą per visą Europos istoriją buvo aptiktas itin tolimas svečias.

„Pastebėtas Tolimųjų Rytų kiras. Jis gyvena Kamčiatkoje ir Japonijoje“, – pasakojo ornitologas.