Specialistai savo ruožtu džiaugiasi, kad šios rūšys yra gaudomos, tačiau perspėja nepainioti dviejų skirtingų invazinių rūšių, kurios yra skirtingai pavojingos.

Ichtiologas, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto docentas Egidijus Bukelskis GRYNAS.lt teigė, kad prekyba invazinėmis rūšimis nėra blogas dalykas.

„Prekyba vyksta invaziniais juodažiočiais grundalais, kurie gyvena Baltijos jūros priekrantėje ir gali įplaukti į Klaipėdos sąsiaurį. Žmonės žino, kad tie grundalai yra skanūs, juos išmoko paruošti. Verslininkai išrūkina dažniausiai ir pardavinėja poilsiaujantiems žmonėms pajūryje. Šis žuveliokas klaidingai sumpainiojamas su kita invazine rūšimi – nuodėguliniu grundalu, kuris gyvena tvenkinėliuose, ežerėliuose. Tas pavadinimas klaidinantis padaro negerą dalyką, kai žmogus pagalvoja: ten valgiau, toks skanus, toks gražus, didelis, gal ir savo tvenkinyje norėčiau turėti. Ir jis prisileidžia jų. Tada ta žuvis auga, agresyvi, išgaudo viską, net varlių buožgalvius“, - įspėjo E. Bukelskis.

Pardavinėjami grundalai

Pasak specialisto, nereikėtų maišyti dviejų grundalų rūšių: „Tas kur baltijinis, nieko čia baisaus – tegul jį gaudo, valgo, kepa. Aš tik už tai, kad juos reikėtų gaudyti, bet reikia nemaišyti su tuo, kur kitoje Lietuvos dalyje, gėluose vandenyse gyvena. Tas mažytis agresorius. Ir nenorėtumėm, kad jis plistų toliau.“

Paklaustas, apie juodažiočio grundalo daromą žalą, pašnekovas teigė, kad visos invazinės rūšys daro žalą: „Mes spėjame, kad ta žala dar bus įvertinta, dabar yra tik pirmi juodažiočio grundalo gyvenimo dešimtmečiai Baltijoje. Sakyti, kas toliau atsitiks, yra sunkoka. Kiekviena invazija turi savo problemų. Jis yra skanus ir vertingas kaip maistas, dabar jų yra daug, tai gaudykim, jeigu jis pranyks nuo to, tai tik džiaugsimės.“

O štai žvejas Rimas, kuris dažnai žvejoja Baltijos jūroje, giriasi taip pat sugaunantis grundalų ir aiškina, kad jų skonis pasakiškas. Žvejas sutinka, kad tai nėra labai išvaizdžios žuvys, tačiau gerai paruoštos jos yra labai skanios.

„Kai pamato žmonės šiuos jūroje sugautus grundalus, klausia, kas čia per baidyklės. Man jie irgi nėra gražūs, bet ypač skanūs išrūkyti. Aišku, ir kepu kartais. Skonis labai geras, nenusileidžia brangiai žuviai. Klaipėdoje vis daugėja vietų, kur galima nusipirkti šių žuvų. Ir tai labai gerai, nes jų kaina nedidelė - nesiekia dviejų eurų. Visiems ši žuvis įperkama", - aiškino vyras.