Keistai besielgiantį paukštį pro langą vieną rytą pamatė šiaulietė Raimonda. Moteris pasakoja žiemą lesinanti zylutes, kad šios lengviau išgyventų šalčius, tad bestebėdama, kaip jos vaišinasi saulėgrąžomis, atkreipė dėmesį ir į kieme straksintį naujoką.

Sužeisto paukščio pagailėjusi šiaulietė pasakoja belaukdama žurnalistų pagalbos, paskambinusi ir kaimynei, kuri jau ne kartą rūpinosi kieme rastais beglobiais ar sužeistas gyvūnais. Dviese geraširdės moterys besiblaškantį kovą sugavo ir sušildė.

Į šiauliečių pagalbos prašymą atsiliepę „Splius“ televizijos žurnalistai sužeistą kovą perdavė Šiaulių Jaunųjų gamtininkų centrui. Čia specialistai pažadėjo, kad paukštis pirmiausia bus parodytas veterinarui – jei šis patikins, kad sužeidimai išgydomi, kovas bus perduotas visoje šalyje sužeistais ar ligotais laukiniais gyvūnais besirūpinančiai tarnybai – Lietuvos gyvūnų globėjų asociacijai.

Kovas – varninių šeimos paukštis. Spalva panašus į kranklį, bet už jį gerokai mažesnis, snapas laibesnis. Abu poros nariai juodi, metalo žvilgesio. Snapo pamatinė dalis balsvos spalvos. Jaunikliai matinės juodos spalvos. Kovo kūno ilgis 40-49 cm, atstumas tarp sparnų tarpugalių 81-94 cm, sveria apie 380–520 g. Lietuvoje kovai pasirodo apie kovo pradžią (4 dieną) ar vidurį, dalis jų čia būna pasilikę žiemoti. Per migraciją traukia į Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Nyderlandus. Gyvena žmogaus kaimynystėje, dažnai kolonijomis, kurios įsikuria kapinėse, prie bažnyčių, parkuose, skveruose. Dažnai sudaro mišrius būrius kartu su varnomis ir kuosomis. Lankosi sąvartynuose, po laukus, pievas, dirvonus. Kovai minta įvairiais bestuburiais, lesa įvairių augalų sėklas, uogas, vaisius.

Gyvūnų globėjų asociacijos pagrindinis tikslas – ginti naminius ir laukinius gyvūnus nuo žiauraus elgesio, ieškoti būdų ir priemonių gyvūnų gerovei užtikrinti, suteikti pirmąją pagalbą sužeistiems šunims, katėms, laukiniams gyvūnams ir paukščiams. Asociacija siekia, kad šeimininkų netekę gyvūnai nevalkatautų gatvėse, nekeltų pavojaus aplinkiniams ir neplatintų ligų, o patekusiesiems į globos namus eutanazija būtų taikoma kuo rečiau, t. y. tik nepagydomai sergantiems gyvūnams.