Šiuo tikslu šiuo metu tvarkoma ties Lipliūnais esanti sala, o vėliau ir paukščių apsaugai svarbi teritorija, Niedaus ir Veisiejų ežerai (LTLAZB001). Tai tik dalis teritorijų, kuriuose numatomi gamtotvarkos darbai, teigiama pranešime spaudai.

Lipliūnuose atliekamas alinamasis šienavimas stengiantis palikti atviras smėlėtas vietas neleidžiant įsikurti augalų bendrijai. Dėl šių atvirų vietų salos itin patrauklios ir svarbios mažosioms ir upinėms žuvėdroms.
Žuvėdriukas, pasislėpęs po specialiu stogeliu

Krūmapjovėmis šalinama aukšta sumedėjusi žolinė augalija: įvairūs krūmynai ir medeliai. Gamtotvarkos darbai atliekami tik įsitikinus, kad saloje jau neperi paukščiai, kad netrikdyti ir nepadaryti žalos ornitofaunai. Nemunui nusekus šiose salose lankosi elniai, stirnos, lapės, ūsūriniai šunys.

Saloje ties Lipliūnais vyksta gamtotvarkos darbai

Nemune ties Raudone ir Kulautuva ir kitos LT vietovėse buvo atliekamas upinių ir mažųjų žuvėdrų monitoringas. Manoma, kad šiose vietose persikėlė paukščiai po nesėkmingo perėjimo salose ties Vilkija. Naujai susiformavusiose paukščių kolonijose įrenginėjami informaciniai, įspėjamieji ženklai ir specialios slėptuvės jaunikliams pasislėpti nuo plėšrūnų. Dėkojame supratingiems žvejams, kurie persikėlė iš salų žvejoti tolėliau Nemuno pakraščiuose ir prašome kitų žvejų atkreipti dėmesį, netrikdyti paukščių jiems jautriausiu veisimosi metu.

Žvejai saloje

Saloje ties Raudone ir Kulautuva skaičiuojami paukščiai