„Savaitgalį apsilankiau Telšių rajono miškuose ir suradau 8 baravykus. Buvo ir daugiau grybų, bet lepšiukai ir pan. Daug nėra, bet surasti jau įmanoma", - socialiniame tinkle „Facebook" rašė viena grybautoja.

Grybautojas Simas savo „Facebook" paskyroje pasigyrė suradęs kelis raudonikius. Jis rašė, kad grybai auga žemose vietose, kur drėgna.

O Mažeikiuose gyvenanti Margarita teigė prisirinkusi nemažai voveraičių.

Apie tai, kokia padėtis šiuo metu yra Lietuvos miškuose, GRYNAS.lt pasakoja Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius.

„Šiuo metu daugiausiai, nors ir negausiai dygsta voveraitės. Taip pat pasirodo kazlėkų, kelmučių, gudukų, ūmėdžių ir įvairių kitų liaudies šungrybiais vadinamų grybų“, - sakė J. Kasparavičius.

Anot mokslininko, situacija miškuose dabar yra labai skirtinga: „Grybai dygsta negausiai ir ne visuose miškuose. Gal kas randa ir kokį nekantrų baravyką. Tai yra susiję su tuo, kad, kaip visada, įvairiuose Lietuvos kampeliuose po sausros palijo labai nevienodai. Kai kur prilijo net per daug, kai kur - mažokai. Abu kraštutinumai grybams, o ir jų simbiontams medžiams, nepatinka. Dėl šios priežasties duoti auksinį patarimą sunku."
Skaitytojo rasti grybai

Vis dėlto mokslininkas pabrėžė, kad grybų šiuo metu galima ieškoti ten, kur palijo. Tačiau pelkėse jų daug nebus, o ten, kur sausa, irgi neverta eiti. Todėl geriausiai tinka žemos vietos, kuriose yra užtektinai drėgmės.

O patyręs grybautojas Simas aiškino, kad šiuo metu geriausia lankytis eglynuose ir beržynuose. Esą ten didžiausia tikimybė rasti grybų. Jo teigimu, kepurėtųjų, jei tik gausiau palytų, netrukus atsirastų žymiai daugiau. Vyro manymu, šiuo metu grybams šilumos užtenka.