Tankiose Amazonės džiunglėse neseniai apsilankiusi gyvūnijos biologo Philo Torres komanda buvo priblokšta išvydusi sumegztą vorą, sėdintį savo tinklo viduryje. Po įdėmesnės apžiūros ekspedijos nariai padarė išvadą, kad šis voras nėra tikras, tačiau atrodo itin realistiškai. 

Voro kopijos meistras atrastas tame pačiame tinkle, besislepiantis už sukurto muliažo. Vos penkių milimetrų dydžio voras tokiu savo kūriniu atbaido plėšrūnus, kurie tikisi, kad rado lengvą grobį. Žvelgiant į aštuonias kojas, galvą ir krūtinę turintį „dirbtinį vorą“ sunku patikėti, kad jį išmezgė mažytis voriukas, kokį aptiko P. Torres komanda. Tačiau tokia yra realybė.

Interviu „National Geographic“ davęs P. Torres teigė, kad džiunglėse gyvenantis voriūkštis, išmegzantis tokius meno kūrinius, yra naujausias mokslo atradimas.

„Po to, kai šiek tiek išsigandome, nufotografavome tai, ką pamatėme tinkle. Kelias nuotraukas nusiunčiau savo profesorei Lindai Rayor, kuri tyrinėja vorų elgesį ir pasiteiravau, ar jai yra tekę ką nors panašaus anksčiau matyti. Ji atsakė, kad ne. Nuotrauka buvo išsiųsta ir kitiems specialistams, kurių visi atsakymai sutapo – tokio voro dar niekam nėra tekę matyti“, - žurnalui pasakojo mokslininkas.

Nors naujasis atradimas iš tiesų stebina, per pastaruosius 10 metų mokslininkai Amazonės miškuose yra atradę per 1200 naujų organizmų. Tai reiškia, kad kas tris dienas yra atrandama bent 1 nauja rūšis, apie kurią žmonės nieko nežino.