Lietuvos ornitologų draugija (LOD) paskutinėmis dienomis sulaukia nerimastingų skambučių iš įvairių Lietuvos vietų dėl pakelėse žuvusių baltųjų gandrų. Žmonės pastebi, jog šiuo metu mašinų nutrenktų gandrų skaičius pastebimai išaugo. Matomai, kalta užsitęsusi kaitra, kuomet, senokai pasibaigus šienapjūtei, gandrams pievose sunkiau surasti maisto, o javapjūtė dar tik įsibėgėja. Todėl paukščiai traukia arčiau kelių, kur nuolatos šienaujamos pakelės, o pravažiuojamoje dalyje galima rasti nutrenktų vabzdžių, suvažinėtų smulkių gyvūnų, t.y. kas patenka į gandrų racioną. Todėl keliai šiuo metu ir traukia šiuos paukščius.

Tačiau čia tyko ir nauji pavojai – lekiantys automobiliai. Gandrai nėra vikrus paukštis, sugebantis staigiai pakilti ir manevringu skrydžiu išvengti susidūrimo su greitai artėjančiu automobiliu. Jie dažnai stengiasi pasitraukti pabėgėdami, tačiau ir čia jie nėra greiti. Todėl vienintelė galimybė išvengti susidūrimo su automobiliais yra vairuotojų veiksmai.

Labai svarbu, jog vairuotojai iš tolo pamatę pakelėje besimaitinantį baltąjį gandrą, kuris niekada neišbėga į važiuojamą dalį staiga, sumažintų greitį ir įvertinę gandro veiksmus, tiesiog jį apvažiuotų saugiu atstumu. Priešingu atveju, dėl susidūrimų su automobiliais ir toliau sparčiai retės gandrų gretos, kurie įveikė visus natūralios atrankos išbandymus, išvengė susidūrimų su elektros laidais ar plėšrūnais ir jau ruošiasi kelionei į žiemavietes.