Miško žvėrys jau jaučia artėjančią žiemą ir ima jai ruoštis. Gamtininkas, docentas dr. Alius Ulevičius yra sakęs, jog ruduo - intensyvaus mangutų maitinimosi ir riebalų kaupimo metas prieš žiemą. Todėl dabar šie žvėreliai labai aktyvūs ir juos, ypač prieblandoje, dažnas iš mūsų galime sutikti.

Šiuo metu usūrinis šuo, kad ir kokiu niekadėju Lietuvoje laikomas (tai yra invazinė rūšis, - red. past.) atrodo kaip pliušinis meškutis.

Nuo 1927 iki 1957 m. šis gyvūnas plačiai introdukuotas buvusioje TSRS teritorijoje dėl kailio. Azijinėje TSRS dalyje nepaplito, o europinėje prisitaikė ir gausiai išplito. Plitimas pasiekė Suomiją, Švediją, Lenkiją, Vokietiją, Prancūziją, Čekiją, Slovakiją Vengriją ir Rumuniją.

Tai yra medžiojamasis gyvūnas. Lietuvoje medžiojamas visus metus sėlinant, tykojant, su urviniais šunimis urvuose. Medžioklė nelicencijuojama. Dėl to, kad nebūdingas Lietuvos gamtai ir introdukuotas – naikintinas.

Šis gyvūnas daugiausia gyvena miškuose, kalnuotose vietose. Neretai sutinkamas šalia kaimų, priemiesčiuose. Minta varlėmis, vabzdžiais, kitais bestuburiais, driežais, paukščiais, neatsisako uogų, vaisių. Pajūryje gyvenantys usūriniai šunys minta krabais. Gyvūnas baikštus ir neagresyvus, užpultas slepiasi, apsimeta negyvu. Jauniklius maitina 60 dienų, paliekami sulaukę 8 savaičių.

Tuo metu žvėrių jaunikliai dabar mokosi išgyvenimo įgūdžių: kaip susirasti maisto ir kaip apsiginti nuo priešų.

Kalbant apie šį sezoną vertėtų pasakyti, kad dabar pats metas eiti ieškoti ragų, nes rudenį briedžiai ir elniai juos meta.

Briedžių Lietuvoje priskaičiuojama iki 9000, o tauriųjų elnių apie 25 000. Ragai auga tik patinams, o gyvūnai juos keičia kiekvieną sezoną. Briedžiai ragus meta rudenį – spalio, lapkričio ar gruodžio mėnesiais. Vyresni elniai jau numetė ragus, o jauniesiems tik dabar pradėjo kristi.

GRYNAS.lt primena, kad medžiotojai nuo spalio 1 dienos pradėjo tauriųjų elnių patelių medžioklę, kuri tęsis iki gruodžio 31 d. Taip pat spalio 1 d. prasidėjo ir tauriųjų elnių jauniklių medžioklė. Ji truks ilgiau - iki vasario 1 dienos.

Kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo savaitės nuotraukose. Prie šio gamtos dienoraščio prijungėme ir jaunojo gamtos fotografo Gabrieliaus Khiterer miesto paukščių ir žvėrelių nuotraukas.