Kovo mėnesį – teigiama anomalija

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys GRYNAS.lt teigė, kad prognozuojamas šiltesnis pavasaris nei įprastai.

Justinas Kilpys

„Panašu, kad pavasaris bus šiltesnis nei vidutiniškai įprasta Lietuvoje. Tokia anomalija teigiama yra numatoma kovo mėnesį. Tai yra tąsa ir vasario, kuris buvo tikrai šiltas. Panašu, kad kovas bus 2-3 laipsniais šiltesnis nei įprastai. Vidutinė kovo mėnesio temperatūra yra teigiama, 0,4 laipsnio, todėl galima tikėtis, kad kovo mėnesio vidutinė temperatūra bus apie 2 laipsniai. Toliau tiek balandis, tiek gegužė taip pat prognozuojami šiltesni, bet teigiama anomalija bus mažesnė – apie 1 laipsnį“, - sakė J. Kilpys.

Pasak klimatologo, ilgasis pavasario periodas užsitęs gana ilgai: „Lietuvoje žalias pavasaris, kai gamtoje viskas sužaliuoja, paprastai prasideda po pavasario lygiadienio, kai dienos tampa ilgesnės nei naktys ir tai yra po kovo 20-21 dienos. Nors kovas prognozuojamas šiltas ir pavasaris jau už lango, paukščiai sugrįžta, bet tas pilkumas tęsis tol, kol dienos yra trumpesnės. Tikėtina, kad kritulių kiekis bus įprastas, tikrai nelaukiama šlapio pavasario.“

Pagal tris kovo dienas spėjami metų orai

Etnologas, profesorius Libertas Klimka GRYNAS.lt pasakojo, kaip senoliai spėdavo orus. Pasak jo, buvo svarbios trys pirmosios kovo dienos.

Profesorius L. Klimka

„Pagal tris kovo dienas spėjo metų orus. Kažkada kovas buvo pirmasis metuose, nes žemdirbiai laiką skaičiuoja nuo pavasario, visos žemdirbių kultūros, ar tai būtų romėnai, ar lietuviai. Anksčiau sakydavo taip: kokia kovo 1-oji – toks bus pavasaris, antroji nurodo vasaros orus, o jau trečioji yra rudens pranašas. Šitas spėjimas yra ganėtinai aptakus. Diena juk turi rytą, vidurdienį ir vakarą, todėl apytikriai galima pasakyti bendrą sezoną. Bet pastebėjau, kad šiltus rudenius neblogai nuspėja šios dienos“, - kalbėjo L. Klimka.

Taip pat, pasak pašnekovo, svarbios ir kitos pavasario dienos: „Pavyzdžiui, per Velykas svarbu net vėjas - iš kurios pusės pučia, toks bus vyraujantis ir atnešantis vasaros orus. Iš ryto, kada eidavo procesija aplink bažnyčią, jau žiūrėdavo, iš kur vėjas pučia.“