Krėslo statyba, galima sakyti, yra unikalus reiškinys, nes Kuršių nerijoje statybos yra ribojamos, siekiant apsaugoti unikalų Lietuvos gamtos kampelį. Konkrečiau - siekiant apsaugoti įspūdingą kraštovaizdį.

Visgi, kaip bebūtų gaila, Kuršių nerijos nacionaliniame parke vis atsiranda norinčių draudimus apeiti. Už tai yra griežtai baudžiama. Bet, kaip rodo praktika, net ir galimas nelegalaus statinio nugriovimas ne visada atgraso nuo nelegalių statybų.

Tokie statiniai būtų naudojami tik vasarą, o kraštovaizdį jie darkytų visus metus. Todėl ir taikomi nacionaliniame parke griežti ribojimai. Tačiau jie nėra neįveikiami. Kaip rodo šis pavyzdys, kuomet buvo leista pastatyti krėslą, aplinkai draugiškos idėjos, kurios didina saugomų teritorijų patrauklumą, visuomet sulaukia pritarimo.

Šią skulptūrą suprojektavo ir pagamino juodkrantiškis Albertas Danilevičius, jam talkino KNNP direkcijos darbuotojai. Labiausiai KNNP direkcija dėkinga rėmėjams.

Viskas prasidėjo nuo to, kad kilo mintis padaryti ką nors tokio, kas ilgam išliktų, būtų įdomu, netikėta ir turėtų prasmę. Neringos krėslo idėja labai patiko vienam klubui iš Vokietijos. Jis sutiko prisidėti prie projekto finansavimo. 

Tada įsijungė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, kuri ėmė ieškoti vietos, aptarinėjo būsimas kėdės medžiagas. Direkcijoje pradėjęs dirbti skulptorius Albertas Danilevičius ėmėsi kūrybinių ieškojimų. Gana storas sąsiuvinis buvo primargintas daugybe eskizų, kol pagaliau ėmė ryškėti krėslo – kėdės kontūrai. Direkcijos rekreacinių dirbtuvių teritorijoje nuo seno gulėjo apsamanoję ąžuolų rąstai. Juos kažkada čia pasidėjo savivaldybė.

Ilgai gulintys rąstai tiko samanoms ir grybams vešėti. Atrinkus dar tinkamus naudoti rąstus, juos nuvalius ir supjausčius vyko kūrybinis procesas. Direkcijos darbuotojai, ypatingai Dainius Lukošius ir Robertas Simaitis taip pat prisidėjo prie būtinų darbų. Jau padarytas krėslas suveržtas metalinėmis juostomis, kad tvirtai stovėtų. Dabar beliko jį nugabenti į skirtą vietą.

Ant krėslo bus užrašas: „Prisėsk, keleivi, į milžinės Neringos krėslą ir paklausyk kaip Tylos slėnyje kalba tyla“.

Neringos krėslas yra ne tik meninė skulptūra. Ant jo bus galima užlipti ir atsisėsti, bet kadangi mes nebesame tokie dideli, kaip Neringa, krėsle tilps du žmonės.

Skulptūros atidengimas vyks lapkričio 16 dieną 12val. Tylos slėnyje prie marių. Kviečiame ateiti.