Kai svarstome kur keliauti, dažniausiai mąstome apie tam tikrą miestą ar šalį. Bet pamirštame, kad visuose žemynuose yra tam tikrų regionų, kurių nederėtų aplenkti. Taigi, norėtume jums pasiūlyti keletą vertų aplankyti teritorijų, tikriausiai jau sekančiais – 2012 m.

1. Velso pakrantės


Argi nenuostabu būtų pereiti per visą šalies pakrantę, neaplenkiant nei vieno paplūdimio, pajūrio skardžio, vingio ir įlankos. Ar yra geresnis būdas pažinti šalies geografiją ir tautos dvasią? Velsas – ko gero vienintelis regionas pasaulyje, kur tai įmanoma. „Velso pakrantės takas“, kurį ketinama baigti gegužės mėn., be pertrūkių eis palei visą pakrantę nuo Čepstovo pietuose iki Kvinsferio šiaurėje – nebus aplenktas nei vienas dramatiškas pajūrio skardis, nei vienas smėlėtas paplūdimys ir nei viena horizonte iškylanti pilis. Tako ilgis apims visą Velsui priklausantį pajūrio ruožą – 1 377 km. Didžioji tako dalis jau nutiesta – Pembrokešyro pakrante galima pasivaikščioti jau nuo 1970 m.; nauja atkarpa eina nuo Lanmadoko iki Port Einono (kertančio vieną iš geriausių Didžiosios Britanijos paplūdimių, o „Anglesio salos pakrantės takas“ – vingiuoja pro karališkąją rezidenciją.

2. Majų kelias, Centrinė Amerika


Iš kur kilo legendiniai Majai? Kodėl jie išnyko? Nėra visiškai aišku. Tačiau faktas, kad medicinos, matematikos ir astronomijos srityse senovės Majai buvo šviesmečiais aplenkę senosios Europos mokslininkus. Savo šventoves jie dėstė atitinkamai su žvaigždynais ir sukūrė sudėtingą 13 mėnesių mėnulio kalendorių. 2012-ieji pagal šį kalendorių yra lemtingi pranašautos pasaulio pabaigos metai. Archeologai jau seniai išsiaiškino, kad 2012 m. gruodžio 21 d. – paskutinė diena Majų kalendoriuje (13-asis „ilgojo skaičiavimo“ ‘baktunas‘ (majų 400 metų laikotarpio pavadinimas)), o šiuolaikinė Majų gentis šią datą tiesiog ignoruoja. Tačiau nuolatiniai žinių pranešimai, Holivudo filmai ir apokaliptiniai tinklaraščiai sukėlė susirūpinimo artėjančia pasaulio pabaiga šurmulį, nors yra manančių, kad ši data pranašauja pozityvios naujos aukštesnio žmonių sąmoningumo eros pradžią. Nesvarbu, kurią pusę palaikote jūs, 2012-ieji yra tas laikas, kai tikrai verta aplankyti mįslingosios Majų civilizacijos griuvėsių liekanas. Taigi aplankykite ir šią greičiau visatą nei regioną keliaudami Majų keliu (isp.k. – ‘La Ruta Maya‘), kuris eina per Jukatano pusiasalį, Meksikos Čiapaso valstiją, Belizę, Gvatemalą ir Hondūrą.

3. Šiaurinė Kenija


Daugumai Kenijos turistų šiaurinė Kenijos pusė lyg ir neegzistuoja, nors tik keli kiti Afrikos regionai išsiskiria tokia įvairove. Tai neaprėpiamos suskilinėjusios lavos dykumų platybės su kupranugarių varovais, vedančiais šiuos gyvulius į slaptas oazes; rūkuose skendintys kalnai, kuriuose gyvena didžiailčiai drambliai; dykviečių salos, kuriose ropoja į dinozaurus panašios reptilijos; akacijų miškai, kur knibždėte knibžda daugybė laukinių padarų ir smaragdiškai žalsvi įspūdingojo Turkanos ežero vandenys. Be to, Šiaurinė Kenija – ir nepamirštamų nuotykių kraštas. Kiekvienas, išdrįsęs leistis į kelionę šiomis žemėmis, turi pasiruošti tokiems iššūkiams kaip pasibaisėtinos būklės keliai, smegenis paralyžiuojantis karštis, primityvus maistas ir apgyvendinimo sąlygos bei nepaprastai ilgi atstumai. Kodėl turėtumėte čia vykti 2012-aisiais? Todėl kad šiuo metu čia vykdomi masiniai visos šiaurės Kenijos kelių tiesimo ir tvarkymo projektai. Taigi, jei nekantraujate patirti vieną iš didžiausių nuotykių Afrikoje, visame jos purve ir primityvume – prieš keliais sujungiant šią dalį su Kenijos centru – 2012-ieji gali būti paskutinis jūsų šansas.

4. Arunačal Pradešas, Indija


„Šangri-La – tai mistinis harmonijos slėnis“ – taip apibūdinama ši vieta 1933 m. Dž. Hiltono romane „Prarastas horizontas“. Hiltonas labai vaizdžiai aprašė Edeno sodus esančius šioje žemėje: pieno ir medaus kraštas slaptajame Himalajų slėnyje, kur niekas nesensta ir nebjaurėja. Per daugelį metų netrūko „Prarasto Šangri-La“ pavadinimo autorystę besisavinančių avantiūristų, bet šiandien atsirado nauja intrigas kurstanti vietovė – Arunačal Pradešas. Regionas pačiame Indijos pasienyje su Butanu, Tibetu ir Birma – tai etninis, biologinis ir geografinis žmonių, kultūrų, klimato ir kraštovaizdžių mišinys ir vienas iš labiausiai neatrastų Azijos kraštų.

5. Hvaras, Kroatija


Net jei atvyksite čia pačiame vasaros įkarštyje, visoje Kroatijoje nerasite geresnės vietos atsipalaiduoti ir pailsėti nei Hvaro miestas tokio paties pavadinimo saloje. Nuostabūs įdegę žmonės spiečiasi nežemiško grožio vietovėje, kur linksmybės trunka visą parą. Įsivaizduokite paplūdimio vakarėlį saulei pasislėpus už Adrijos jūros horizonto – natūralus pilnaties apšvietimas, profesionaliai suplakti kokteiliai, o ore – novatoriškai didžėjaus sumiksuota muzika. Kroatijos vakarėlių sala iš tiesų yra tokia karšta kaip senamiesčio marmuras per patį vidurdienį. Tad, jei norite gerai pašėlti, pasipuikuoti įdegiu ir nauju bikiniu – atvykite į šią Pakleni grandinės salą ir išvaikštinėkite visą salos pakrantę, išsišėlkite miesto vakarėliuose ir pasigrožėkite neaprėpiamais levandų laukais, jūros vaizdais, uolėtom kalvom, vaizdingais kanjonais ir apleistais kaimeliais.

6. Sicilija, Italija


Mesinos sąsiauris ištisus amžius skyrė Siciliją nuo žemyninės Italijos dalies. Nuo Homero „Odisėjos“ laikų šie vandenys garsėjo jūrų pabaisomis – dvynėmis Scile ir Charibde. Siciliečiai pasitikėjo šiuo klastingu sąsiauriu, kaip patikimu skydu nuo likusios Italijos. Bet tai truks nebeilgai. Silvijus Berluskonis dirbo viršvalandžius, kad būtų įgyvendintas jo projektas – gigantiškas tiltas per sąsiaurius, sujungsiantis Sicilijos Mesinos uostą su Italijos ‘bato kulniuku‘. Kai bus baigtas šis 3,3 km. ilgio monstras su pilonais, aukštesniais už Niujorko ‘Empire State Building‘ dangoraižį, Siciliją užplūs naujų turistų banga. Jei norite išvysti klasikinės Sicilijos žavesį prieš jai tampant Ferarių ir Alfa Romeų eismo spūsčių pragaru, aplankykite šią salą 2012-aisiais.

7. Pajūrio provincijos, Kanada


Kanados pajūrio provincijos – Naujoji Škotija, Naujasis Bransvikas ir Princo Edvardo sala (PES) – visada išsiskyrė tipiškais jūros skalaujamais žvejų kaimeliais, švyturiais ant uolų ir omarais. Tačiau greitai čia bus galima nuveikti kai ką naujo. Vietinės alkoholio daryklos iš PES bulvių gamina švelnaus skonio degtinę, o ekologiškų ūkių vyno spaudyklose Naujosios Škotijos vynuogės paverčiamos saldžiu vynu, taigi, gurmanams čia tikrai verta atvykti paragauti vietinės kaimiškos produkcijos. Pridėkite prieplaukos užkandinėse siūlomas austres, grybavimą ir ūkiuose rengiamas sūrio gaminimo pamokas ir tikrai turėsite ką veikti po alkoholinių gėrimų degustacijos. 2012-aisiais čia tikimasi sulaukti ypatingai daug turistų, nes gyvenvietėse prie vandenyno bus minimos 100-osios „Titaniko“ katastrofos metinės.

8. Kvinstaunas ir Pietų ežerai, Naujoji Zelandija


Nėra blogo laiko aplankyti šį nepakartojamų nuotykių kraštą. Kurortiniame Kvinstauno mieste ištisus metus kas nors vyksta, o jo foną visada puošia alpinių kalnų grandinė su Vanakos ir Te Anau viršukalnėmis. Be to, čia yra ir ežerų bei nacionalinių parkų. Ar yra kita tokia vieta pasaulyje, kur ryte jūs galėtumėte slidinėti, o po pietų žaisti golfą ar čiuožti vandens slidėmis? Galite ir pakeliauti pėsčiomis, o pakeliui atsigerti tyro vandens iš kalnų šaltinių... o saulei nusileidus paragauti stipresnių gėrimų šurmulinguose kurorto naktinių pasilinksminimų vietose. Galima papramogauti ir plaukiant plaustu sraunių upių slenksčiais, nuo stačių uolų pasklandyti dviviečiais parasparniais ar pavaikščioti pėsčiomis aukščiausios klasės pėsčiųjų takais. Pridėkite dar puikias vynines ir nuostabius restoranus ir visiškai nebeliks ką pridurti.

9. Borneo sala, Malaizija


Malaizijai ir Indonezijai Borneo sala reiškia tą patį, ką Havajai JAV – tropinė sala, į kurią galima lengvai patekti užsinorėjus kiek pailsėti. Deja, šios salos paslaptis jau išaiškinta – Borneo – vienas iš paskutiniųjų tropinių rojų, prieinamų net ne itin storai piniginei. Rytų Malaizijos valstijos – Sabahas ir Saravakas, mažytis, bet turtingas nafta Brunėjus ir Indonezijos Kalimantanas – seniausių pasaulyje atogrąžų miškų arealas, be to, šiame regione yra trečia pagal dydį viršukalnė ir keletas geriausių pasaulyje nardymo plotų. Vietinės Dajakų gentys paaštrina regioną kultūrinio kompleksiškumo prieskoniu, o čia gyvenantys primatai – orangutangai – žavesiu.

10. Puatū-Šarentė, Prancūzija


Palei Prancūzijos Atlanto vandenyno pakrantę eina ramūs provincijos keliai, o palei juos – vynuogynais nuaugusios kalvos, laukiniai smėlėti paplūdimiai o už jų matyti rūke skendinčios kaimyninės salelės. Prancūzai čia atvyksta, kai pasiilgsta natūralios aplinkos. Šis regionas – kur kas ramesnis nei Viduržemio jūros kurortai (bet beveik toks pat saulėtas) ir idealiai tinka šeimų atostogoms. Čia tikrai galima sulėtinti gyvenimo tempą. Ir yra aibė būdų kaip tą padaryti. Galite rytą praleisti smalsių ančių draugijoje besiirstydami žalsvais kanalais, upėmis ir srovėmis. Galite paminti dviratį aplink apsnūdusius Rė salos krantus arba išgerti brendžio gražiame Konjako mieste. Arba galite tiesiog pakvėpuoti sūriu baltojo miesto La Rošelio oru prieš tai aplankę nuostabius muziejus ir žadą atimantį akvariumą. Puatū-Šarentė – toli gražu ne paslaptis Prancūzų turistams – jie jau ne vienerius metus plūsta į šį kurortą. Tačiau neskaitant La Rošelės miesto (itin populiaraus savaitgaliais), šį Prancūzijos regioną aplanko apgailėtinai mažai užsieniečių.