Šią savaitę viename mūsų šalies miškų į laisvę paleisti aštuoni veislynuose išauginti didžiųjų apuokų jaunikliai.

Vieni paukščiai kilo tiesiai į skrydį, tūpė ant medžių šakų, kiti kurį laiką vaikštinėjo miško takais, dairėsi ir noriai pozavo fotografams.

Šiuo metu kas dvi valandas siunčiami duomenys rodo, kad apuokai skraido 200-1000 metrų atstumu ir susipažįsta su teritorija, tapsiančia jų namais.

Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytus paukščius išaugino Gamtos paveldo fondo darbuotojai, įgyvendinantys Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Lūšių ir didžiųjų apuokų veisimas nelaisvėje“. Fondas dirba kartu su 4 lūšių ir 5 didžiųjų apuokų veislynais.

Selemonas Paltanavičius, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas, sako, jog projekto vykdytojams keliama užduotis per trejus metus išauginti ir laisvei paruošti 14 lūšių ir 20 didžiųjų apuokų jauniklių.

„Šiemet, tik pradėjus projektą, jauniklių susilaukė 6 didžiųjų apuokų poros ir 6 lūšių patelės. Visi jaunikliai laikomi ir maitinami pagal programos reikalavimus. Tada, kai jau gali gyventi savarankiškai, be tėvų pagalbos, moka medžioti, slapstytis bei išvengti susitikimų su žmonėmis, gyvūnai paleidžiami laisvėn“, - pasakoja S. Paltanavičius.

Pirmieji trys didžiųjų apuokų jaunikliai paleisti rugsėjo viduryje, paskutinė paukščių grupė bus paleista lapkričio pradžioje. Gyvūnai paleidžiami komisijos parinktose vietose, kur jiems saugu, gausu maisto.

Kadangi tiek didieji apuokai, tiek lūšys yra labai reti, nykstantys bei jautrūs gyvūnai, tiksli informacija apie jų išleidimo vietas nėra teikiama. „Siekiame, kad gyvūnai netaptų brakonierių ar šiaip piktavalių, kuriuos lūšis ar apuokas masina viso labo tik kaip geidžiamas medžioklės trofėjus, aukomis“, - sako S. Paltanavičius.