Kovo 7 d. 02:28 Lietuvos laiku Saulėje užregistruotas rekordiškai galingas per pastaruosius 5 metus plazmos pliūpsnis. Kovo 8 d. ryte šis žybsnis pasiekė Žemę ir sukėlė galingą magnetinę audrą, vadinasi vėl nakties danguje galime dairytis šiaurės pašvaisčių.

Žemės poliarinė pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera (daugiausia - deguonimi ir azotu). Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, marškos. Šiaurės ašigalyje šis fenomenas dar vadinamas Aurora Borealis, o Pietų ašigalyje – Aurora Australis.

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas GRYNAS.lt pasakojo, kad šiąnakt pasidairyti po dangų tikrai verta. „Panašu, kad naktis bus giedra, tad stebėti dangų su fotoaparatu rankose tikrai verta. Teoriškai, šiaurės pašvaistės Lietuvos danguje jau yra dabar, bet stipresnė Saulės šviesa jas užstoja,“ - pasakojo astronomas.

Laukiant šiaurės pašvaisčių, reikia apsišarvuoti kantrybe. Nevertėtų tikėtis tokių šiaurės pašvaisčių, kokias matome nuotraukose iš Aliaskos ar kitų, šiauriau esančių, vietovių. Visgi, pastaroji Saulės audra išties galinga, tad vilties pamatyti įspūdinga reginį yra.

Viena galingiausių Saulės audrų įvyko 1989 m. Tuomet daugelyje pasaulio vietų sutriko elektros tinklų darbas ir kelias valandas milijonai gyventojų liko be elektros energijos. Paskutinė galinga Saulės audra įvyko 2005 m. gegužės mėnesį. Pagal mastą, ji buvo intensyvesnė nei dabartinė. Po jos Šaulė perėjo į ramybės būseną ir audros buvo aprimusios. 2011 m. buvo ypatingi tuo, kad Saulė buvo beveik absoliučioje ramybės būsenoje (audrų atžvilgiu). Tokie ramūs metai Saulės gyvenime būna tik kartą per šimtą metų. Sekmadienį kilusi audra nutraukė ramybės būseną ir Saulė grįžta įprastą ritmą.


„Saulės audros – šiuolaikinės civilizacijos rykštė. Kol lakstėme su kauliniais įrankiais plazmos pliūpsniai mums mažai rūpėjo. Tačiau dabar savo planetą apraizgėme elektroniniais voratinkliais, o elektroniką magnetinės audros veikia labai stipriai“, - pasakojo J. Vaiškūnas.

Magnetinės audros taip pat veikia ir žmonių sveikatą. „Jei esate jaunas – galite nesijaudinti, bet ligoniams ar prastesnės sveikatos žmonėms tai gali sukelti komplikacijų“, - perspėjo etnokosmologas.

GRYNAS.lt rašė, kad sausio 24 – osios naktį šiaurės pašvaistės buvo matomos ir Lietuvoje. Tuomet naktis buvo debesuota ir teko tenkintis lietuvių nuotraukomis iš užsienio. Primename, kad lietuviams šiaurės pašvaisčių fotografija - nesvetimas užsiėmimas. Jas tautiečiai fotografuoja įvairiose valstybėse.

Jei nepavyktų pamatyti pašvaisčių Lietuvoje, tuomet rekomenduojame jas stebėti GYVAI INTERNETU. Švedijoje esantis „Aurora Sky Center“, skelbia, kad būtent pas juos matomos ryškiausios šiaurės pašvaistės visame pasaulyje. 

Jeigu Jums pavyks nufotografuoti šiaurės pašvaistę, siųskite nuotraukas adresu grynas@grynas.lt