Švedijoje vietos spauda skelbia, kad prieš pat antradienio vidurnaktį centrinėje šalies dalyje esančio Falköpingo gyventojai gatvėje rado nuo 50 iki 100 žuvusių kuosų. Teritorija buvo uždaryta, kad paukščius galėtų susirinkti veterinarai, praneša Švedijos "The Local".

"Priežasties nežinome", - įvykį komentavo Tomas Ahlgrenas, policijos vadovas.

"Dirbsime ramiai ir metodiškai", - priežasčių iš anksto svarstyti nesiėmė ir veterinaras Robertas Horstas.

JAV Arkanzaso valstijoje iki 5 tūkst. paukščių nukritę iš dangaus žuvo Naujųjų metų naktį. Maždaug už 500 kilometrų nuo šio įvykio vietos, Luizianoje, pirmadienį aptikta dar apie pusę tūkstančio žuvusių paukščių. Viena Kentukio valstijos gyventoja taip pat pranešė keliolika sparnuočių radusi savo kieme.

Per Arkanzaso paukščių tyrimus paaiškėjo, kad jie nebuvo apsinuodiję, manoma, kad paukščius pabaidyti galėjo naujamečių fejerverkų triukšmas, tačiau dar neatmestos ir žaibo, krušos, kito fizinių traumų šaltinio versijos.

V. Jusys sako, kad tokia atsistikimų serija "tikrai nėra įprasta", tačiau nurodo nesiimantis svarstyti, kokios buvo jos priežastys. "Kol pats paukščių nepačiupinėjau, nieko negaliu sakyti", - komentavo ornitologas.

Tačiau kaip tam tikrą pavyzdį V. Jusys teikia po Naujųjų metų iš Kauno gautą laišką. "Skaitau: "Naujųjų metų naktį, kai šaudė fejerverkus, kokį pusvalandį paniškai skraidė kuosos, besiblaškydamos po kelias ir keliolika, atsitrenkdamos ir į šakas, vos į langus nepataikydamos ar namus", - citavo ornitologas.

Tačiau jis nurodo, kad oficialiai Lietuvoje panašių į JAV ar Švedijoje masinių paukščių žūčių užfiksuota nėra.