GRYNAS.lt pirmadienį publikavo nuomonę, kurioje buvo išvardintos medžių lajų tako klaidos ir problemos bei pateikti patarimai, kaip situaciją galima būtų pagerinti. Nuomonės autorius piktinosi tiek silpna informacine sistema, tiek sunkiu privažiavimu prie tako, tiek informacijos centru, kuriame nebuvo jokios edukacinės programos.

Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka GRYNAS.lt pasakojo apie problemas take. Jis teigė, kad visos bėdos yra žinomos ir netrukus bus ištaisytos.

„Žinome problemą dėl informacinių ženklų trūkumo, pastatysime jų daugiau, šiandien juos užsakiau ir savaitgalį jie jau turėtų būti. Ten yra pastatytos schemos, bet pasirodo, kad ne visi mato ir reikia daugiau. Iš tikrųjų viskas buvo padaryta dėl to, kad nesitikėjome tokio žmonių antplūdžio, galvojome, kad ženklų užteks, o pasirodo, nepakanka. Na ką, dėsime daugiau tol, kol pakaks. Ženklai bus dviem kalbom, kaip ir visur: lietuviškai ir angliškai“, - kalbėjo K. Šerepka.

Direktorius teigė, kad bus sprendžiama ir privažiavimo problema, tačiau dabar eismas susinormalizavo: „Renkasi rajono saugaus eismo komisija, aptarsime situaciją ir padarysime, kad eismas neužstrigtų. Žodžiu, tuos dalykus pataisysime. Tikrai raginčiau naudotis ir pėsčiųjų bei dviračių taku, kuriuo galima pasiekti Puntuko akmenį ir medžių lajų taką. Takas eina nuo Anykščių ir visiems linkime pasivaikščioti. Tačiau dabar pastebime, kad padėtis normalizavosi, transporto srautai sumažėjo ir viskas bus gerai.“

Medžių lajų tako apžvalgos bokštui taip pat yra išsakyta kritikos, mat jis siūbuoja ir kai kuriems lipti į jį darosi baisu. Vis dėlto direktorius patikino, kad bokštas yra saugus.

„Situacija yra tokia, kad siūbuoja visi bokštai, jis yra metalinis ir siūbavimas yra natūralus dalykas. Dėl to tikrai nereikėtų bijoti, konstruktoriai yra paskaičiavę apkrovas ir su bokštu jokių bėdų nėra. Tačiau dėl visko kito, tiktai visas klaidas žinome ir ištaisysime ir kviečiame visus apsilankyti bei patirti gerų įspūdžių“, - sakė K. Šerepka.

Dar vienas kritikuotas dalykas Anykščiuose – medžių lajų tako informacijos centras, kuriame beveik nėra informacijos. Pašnekovas taip pat turėjo paaiškinimą: „Šitam finansavimo etape mums neužteko lėšų, todėl informaciniame centre pakabinome tik kelias nuotraukas. Kitame finansavimo etape yra numatyta įrengti Anykščių šilelio ekspoziciją. Ten bus pakankamai edukacijos ir viskas susitvarkys. Tačiau šiai dienai mes to dar nepadarėme, nes finansavimas yra numatytas tik kitam etapui.“

Primename, kad registruotis iš anksto važiuodami į taką žmonės turi tik tuo atveju, kai nori ekskursijos su gidu, kurios kaina 3-4 eurai. Kitu atveju žmonės gali atvykti darbo metu (10-19 val.) ir apžiūrėti taką nemokamai. Lankytojams bus siūloma įsigyti saugomų teritorijų lankytojų bilietą, kurio kaina 1 euras. Takas dirba septynias dienas per savaitę ir darbo laikas nesiskiria darbo ir savaitgalio dienomis.

Anykščių šilelyje vinguriuojantis Medžių lajų takas – vienintelis ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje. Takas prasideda netoli Puntuko akmens, lankytojams reikės užlipti ant kalvos, Medžių lajų takas nuo žemės pamažu kils iki 21 metro ties medžių laja.Takas medžių viršūnėmis vingiuoja 300 metrų ir veda į 35 metrų aukščio bokštą, nuo kurio galima apžvelgti apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėti Šventosios upės vingiais, pasivaikščioti tarp medžių lajų. Įdomus Medžių lajų tako architektūrinis sprendimas (architektai Arvydas Gudelis ir Andrius Dirsė).

Kviečiame visus apsilankiusius dalintis savo atsiliepimais, nuotraukomis bei filmuota medžiaga. Siųskite informaciją redakcijai paštu grynas@grynas.lt