10 kalnų miestų nuo Alpių iki Aliaskos, vilioja nepaprastu grožiu, prieinamomis kainomis ir žavi visais metų laikais, rašo „Smarter Travel“.

Liucerna, Šveicarija

Šis vaizdingas Šveicarijos Alpių miestas – lyg gyvas paveikslas – su viduramžių stiliaus namukais ir parduotuvėmis, akmenimis grįstomis gatvėmis ir gėlėmis pakelėse. Medinis XIV a. Koplyčios tiltas (vok. Kapllbrücke) eina per Roiso upę, tekančią per miesto „krištolinį“ ežerą – Liucerną. O viso to fone – maži sraigtais sujungti traukinio vagonėliai, kylantys į statų Piloto kalną.

Riobamba, Ekvadoras

Kaip ir kiti miestai Ramiojo vandenyno ugnies žiede, Riobamba gyvena miegančio ugnikalnio šešėlyje. Neaktyvaus Čimborazo vulkano viršūnė – aukščiausias Ekvadoro taškas – skendi debesyse, o vietinės lamos, alpakos ir vikunijos ganosi kalno papėdžių saugomame areale. Kai aplankysite katedras ir muziejus kolonijonio miesto centre, suprasite, kodėl Riobamba kartais vadinama „Andų sultone“.

Girdvudas, JAV

Netoli didžiausio Aliaskos valstijos slidinėjimo kurorto, apsuptas didžiulių kalnų su apledėjusiomis viršukalnėmis įsikūręs Girdvudas, kuris iš pradžių buvo vadinamas ledynų miestu. Tirpstantys ledyno gabalai griūna į Princo Viljamo sąsiaurį, o netoliese esančiame Kenajaus fjordų nacionaliniame parke plaukioja kuprotieji banginiai. Apsupta idiliško šio grublėto slėnio grožio – viena iš Aliaskos produktyviausių ir tebeveikiančių aukso kasyklų, vadinama Varnos įlankos šachta, kurioje ir jūs galite ieškoti aukso.

Bledas, Slovėnija

Įsikūręs netoli nuo sienos su Austrija, Slovėnijos Alpių regione, Bledas turi viską, ko reikia pasakiškai kelionei: pilį kalno viršūnėje, apšerkšnijusias viršukalnes, smaragdinį ežerą, bažnyčios varpinę, veikiantį varpą ir vietinį skanėstą (grietinėlės tortą). Be to, šis Alpių miestelis – pačiame miško pakraštyje (Triglavo nacionaliniame parke), kuriame yra krioklys ir kalnai, žinomi iš legendų apie Auksaragį – kalnų ožką su auksiniais ragais, kuri, pasak legendų, kažkada gyveno šiuose kalnuose.

Vistleris, Kanada

2010-ųjų metų Vankuverio žiemos olimpinių žaidynių metu pasaulis buvo supažindintas su pritrenkiančiu šio slidinėjimo miestelio, esančio Britų Kolumbijoje, grožiu ir kosmopolitišku žavesiu. Vistlerio ir Blekombo kalnų papėdėse, pėsčiųjų zonose, srovena melsvi ledynų upeliai. Mažos parduotuvėlės, triukšmingos aludės ir restoranų terasos, iš kurių matyti judri pagrindinė gatvė. Čia jūs, be jokios abejonės, išvysite visko – nuo aukščiausios mados iki spalvingų originalių akcentų iš viso pasaulio.

Stouvas, JAV

Stouvas – tipiškas Naujosios Anglijos miestelis. 4,5 tūkst. gyventojų gyvenvietė derlingame Žaliųjų kalnų slėnyje leidžia pažinti pirmųjų amerikiečių gyvenimo būdą. Istorinėje pagrindinėje gatvėje įsikūręs vietinis prekybos centriukas, alaus krautuvėlė ir kioskas, pardavinėjantis savos gamybos saldumynus. Apsilankykite ir kaimyniniuose kaimeliuose, kad susipažintumėte ir su Vermonto ūkininkų gyvenimu.

Vanaka, Naujoji Zelandija

Tai Pietinės salos ežerų miestas, kur galima atsikvėpti nuo populiariojo kaimyninio Kvinstauno šurmulio. Jis įsikūręs ledynų suformuotoje įlankoje, netoli nacionalinio parko. Kalnai išnyra iš paties Vanakos ežero, vynuogynai nukloja kalnų šlaitus, o mažytėse negyvenamose salelėse – gamtos draustiniai, kur veisiasi neskraidantys paukščiai vekos ir besparniai naktiniai paukščiai kiviai, kurie yra ir Naujosios Zelandijos simbolis.

Taosas, JAV

Šis Amerikos pietvakarinėje Naujosios Meksikos valstijoje esantis miestas aukštame dykumų slėnyje - tikras kontrastų rinkinys. Ryškiai mėlynas dangus ir sausuma su išsibarsčiusiomis plūktų stogų trobomis Taos Pueblo kaime. Sangre de Cristo (Kristaus kraujo) kalnų grandinės viršukalnės didingai iškyla dykumų fone, o sraunios Rio Grandės upės vandenys skrodžia gilų tarpeklį raudoname smiltainyje. Nenuostabu, kad tokie meninkai kaip Georgia O'Keeffe, D.H. Lorensas ir daugybė kitų šiose vietose semdavosi įkvėpimo.

Gialtangas, Kinija

Įsikūręs snieguotų Himalajų viršukalnių šešėlyje, šis senovinis kaimiškas miestas netoli sienos su Tibetu – tikra paslėpta kalniečių utopija. Čia, Gialtange (Jiantango mieste), pervadintame pagal išgalvotą Šangri-La žemę 2001 metais, vietiniai gyvena paprastai, bet nugyvena ilgą amžių, visiškai nutolę nuo žemiau kunkuliuojančio civilizuoto pasaulio. Vargani jakai aria derlingą dirvą plūgais, o iš Tibeto vienuolynų kalnais atsklinda vienuolių giesmės. Iškart už miesto prasideda aukštikalnių ežerų drėkinamos ganyklos, kalnų tarpekliai ir sraunios upės, ištekančios iš snieguotų kalnų.

Brekenridžas, JAV

Šį Viktorijos laikų kasyklų miestą Kolorado valstijoje įkūrė aukso ieškotojai 1859 metais ir iki šiol čia tebestovi daug originalių pastatų, kuriuose buvo įsikūrę viešbučiai, lošimo namai ir smuklės. Naujai įsikūrę prabangios parduotuvės, restoranai, drabužių salonai ir alaus daryklos užgožia pirmųjų Brekenridžo kolonistų dvasią ir jų praktišką charakterį. Vis dėlto tai vis dar paprastas Uolinių kalnų miestelis 140 kilometrų į Vakarus nuo Denverio.