Kadangi taškus į prizus bus galima iškeisti „sukaupus“ savo sąskaitoje bent toną perdirbti priduotų atliekų, labiausiai rūšiuoti šias atliekas raginamos įmonės bei autoservisai.

Taškai prilyginami litams – už toną įvairių elektronikos prietaisų skiriama 300, už toną baterijų – 1000 taškų.

Lietuviai išmoks rūšiuoti tik už pinigus

Bendrovės, įsipareigojusios rūšiuoti, kaups taškus ir jų kolektyvai galės keliauti į ekskursijas, gauti kanceliarinių prekių, apsilankyti kine nemokamai.

Privatūs asmenys už priduotas atliekas galės gauti šiek tiek pinigų ir taip pat kaups taškus.

„Daug kalbama apie galimybę rūšiuoti, tačiau realiai sistema nefunkcionuoja, nes rūšiavimas yra nepatogus, nėra išvystytas specialių atliekų surinkimo tinklas. Mes nusprendėme žengti pirmą žingsnį ir plėtodami atliekų surinkimo tinklą ir naudodami finansines priemones rūšiavimą paversti kiekvieno iš mūsų kasdienybe“, - projekto reikšmę apibūdino Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos vadovas Alfredas Skinulis.

„Didžiuojamės, kad galime padėti švarinti aplinką. Svarbu išmokyti žmones, kad jie įsisamonintų, kaip reikia rūšiuoti, kodėl reikia rūšiuoti. Kad žmonės išmoktų rūpintis aplinka ir ekologija. Labai tikiuosi, kad visi prisijungsite prie šio projekto“, - kalbėjo Atliekų tvarkymo centro bendrovės vykdančioji direktorė Kristina Štelmokaitienė.

Atliekų tvarkymo centro autobusiukai atvyks surinkti įvairių atliekų, už kai kurias jų bus mokami pinigai. 

Į pasimatymą - su padanga

Projekte dalyvauja ir padangas Šiauliuose perdirbanti gamykla „Metaloidas“. Jos atstovė teigė, jog iš padangų gumos sėkmingai gaminama sporto aikštelių danga, dar gaunamas metalo ir tekstilės kordas.

Įmonė gali perdirbti iki 20 tūkst. tonų padangų per metus.

Nuotaikingai svarbią pavojingų atliekų tvarkymo problematiką atskleidė „į pasimatymą“ atskubėję aktoriai Giedrius Arbačiauskas bei Kristina Kazlauskaitė.

Jie suvaidino simpatiją vienas kitam pajutusius senjorus Leonardą bei Leokadiją.

Vyriškis į pirmąjį pasimatymą su senyvo amžiaus moterimi atskubėjo nešinas padanga bei smulkios elektronikos maišeliu.

Leonardas kvatodamas pasakojo, kaip galima padangomis prispausti braškių plėvelę, jas panaudoti kaip plaušines pirtyje arba, perpjovus, kaip vonios kilimėlį. O jei dar į savadarbį pirties pečių įpili panaudotos alyvos, išeina ne tik pirtis, bet ir „soliariumas“ - dėl virstančių juodų dūmų pirties išeina juodesni, nei atvyko.

Vyriškis taip pat prisipažino, jog dalį atliekų užkasa šalia savo sodybos bei niekaip negali atsisveikinti su savo seniau naudotais automobiliais. Jis tikino, jog yra praktiškas žmogus, tad laukia, kol pabrangs metalas.

Už rūšiavimą - ekskursijos, pramogos ir sporto reikmenys

Tokie atliekų panaudojimo būdai Leokadiją privertė griebtis už širdies.
Ji įbruko savo naujai simpatijai internetinio puslapio adresą ir liepė per mėnesį pasitaisyti - tapti sąmoningesniu piliečiu.

Projekto pristatymo dalyviams buvo pademonstruotas filmas, kuriame aktorius G. Arbačiauskas vedžiojo po Atliekų tvarkymo centro perdirbimo gamyklą, demonstravo, kur toliau keliauja įvairios atliekos, kaip jos yra perdirbamos, bei kokios medžiagos iš jų vėliau gaunamos.

Istorijos pabaigoje Leonardas pasigyrė už aktyvų atliekų rūšiavimą laimėjęs ekskursiją „Alaus kelias“. Nors ponios Leokadijos ekskursijos tematika nesužavėjo, ji džiaugėsi jog būsimas jaunikis pagaliau atidavė ilgus metus kauptą šlamštą ir pamiršo galybę būdų, kaip panaudoti senas padangas.

Po vaidinimo Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovas Alfredas Skinulis atskleidė, kiek mokama už įvairias automobilio dalis:

„Už oro, kuro bei tepalo filtrų toną moka atliekų tvarkytojai po 100 litų, už amortizatorių toną – 500, už alyvos toną – 200 litų. Dar jie gauna po 100 taškų už bet ko toną. Viena iš naujienų – padangas surenkam apskritai nemokamai. Už superkamas atliekas pinigai – įmonei, vadovui, o už taškus – prizai jo kolektyvui“.

Autoservisams bus suteikta galimybė už surinktas atliekas gauti karinių pramogų, sporto reikmenų, ekskursijų.

„Dar viena naujiena – projekto dalis „Daugiau erdvės kiemuose“. Žmonės, pridavę nebevažiuojantį automobilį, turės galimybę laimėti mūsų partnerių prizus. Pavyzdžiui, draudimą automobiliui. Dažniausiai kai paimamas automobilis, tai išrenkama, kas naudinga, o kas nereikalinga – išmetama. Dabar bendrovėje „Liumenta“ jis bus visiškai išardomas ir perdirbamos visos dalys“, - teigė A. Skinulis.

Projekto vykdytojai tikina, jog studentai ir moksleiviai į šį projektą įsitraukė itin aktyviai. Daugiausia tonų atliekų sukaupusioms mokykloms jau išdalinti prizai: knygos, ekskursijos.