Kauno miesto apylinkės teismas antradienį paskelbė nuosprendį byloje, kurioje 23 metų Alanta Lauraitytė - Neverdauskienė kaltinama nušovusi du gandrus. Kaunietė savo kaltę pripažino, o teismas merginai skyrė 30 MGL (3,9 tūkst. Lt) baudą. Tai reiškia, kad kiekvienas nušautas gandras įvertintas po beveik 2 tūkst. Lt. Tačiau painios bylos liudininkai iki šiol įsitikinę, kad gandrus nušovė ne mergina, o jos 31 metais vyresnis sužadėtinis Vytenis Neverdauskas.

„Visus metus buvau šmeižiamas, tačiau tiesa nugalėjo“, - po nuosprendžio teigė V. Neverdauskas.

Prokurorė teismo prašė skirti 20 MGL (2,6 tūkst. Lt) dydžio baudą, tačiau teismas nusprendė, kad bauda turi būti didesnė.

Norėjo tik nubaidyti

A. Lauraitytė, kuri neseniai ištekėjo ir tapo Neveradauskiene, teigė, kad praėjusių metų rugpjūčio 1-ąją buvo sutarusi su V. Neverdausku vykti paskraidyti lėktuvu, tačiau vyras netikėtai pakeitė planus. Supykusi mergina išėjo į lauką ir pamatė ant namo stogo tupinčius du gandrus, iš kurių vienas ją apdergė.

Kaunietė grįžo į namą ir pasiėmė V. Neverdausko orinį šautuvą. A. Lauraitytė – Neverdauskienė tikina norėjusi tik išbaidyti gandrus ir šovė po du kartus į paukščių pusę, kurie tupėjo ant skirtingų namo stogo kampų.

„Taikiau ne į gandrus, o tik į jų pusę ir netyčia pataikiau“, - teisme teigė A. Lauraitytė - Neverdauskienė.

Po šūvių paukščiai nuskrido, tačiau netoli – netrukus buvo rasti kruvini, peršauti gandrai. Veterinarams nepavyko išgelbėti saugomų sparnuočių gyvybių.

Prisėmę kaltę?

A. Lauraitytės – Neversauskienės pasakojimą patvirtino jos vyras, laikraščio „Ūkininko patarėjas“ redaktorius V. Neverdauskas, tačiau liudininkai tikina, kad būtent vyras šaudė į paukščius.

Toje pačioje Romainių gatvėje gyvenanti garbaus amžiaus kaimynų pora teigia pro langą matę, kaip V. Neverdauskas šaudė į gandrus, tačiau vyras tai kategoriškai neigia.

V. Neverdauskas sako, kad kaimynai tokius parodymus duoda dėl tarpusavio nesutarimų - kaimynų santykius jau senokai gadino įvairiausi konfliktai.

Tačiau teisme iškilo klausimas, kodėl per apklausas atliktas policijoje kitą dieną bei vėliau po įvykio nei A. Lauraitytė - Neverdauskienė, nei V. Neverdauskas nepasakė, kad į gandrus šaudė mergina – tuomet įtarimų šešėlis krito ant V. Neverdausko.

Jam buvo skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, paimtas orinis šautuvas. Vėliau A. Lauraitytė - Neverdauskienė „prisiminė“, kad būtent ji šaudė į gandrus.

Teisme liudininkai buvo įsitikinę, kad „tokia mergaičiukė net šautuvo laikyti nemoka“. Tuo tarpu A. Lauraitytė – Neverdauskienė teigė dažnai su draugu laisvalaikį leidusi bešaudant į taikinius ir skardines.

Atlikti eksperimentą atsisakė

Prokurorei buvo pavesta suorganizuoti eksperimentą, kurio metu buvo siekiama nustatyti, ar garbaus amžiaus V. Neverdausko kaimynai pro savo namų langus galėjo aiškiai matyti, kas šovė į gandrus. Tačiau liudininkas eksperimentą atlikti kiek netikėtai atsisakė.