Neseniai atlikti moksliniai tyrimai rodo, jog mums įprasto, buityje naudojamo plastiko sudėtyje esantis cheminis junginys pelių patinėlius verčia elgtis taip, lyg jie būtų patelės, rašo mmn.com. Šis įdomus atradimas sukėlė diskusijas visame pasaulyje, nes jo rezultatai leidžia daryti prielaidą, jog šis plastikas gali daryti poveikį ir žmonių sveikatai.

Plastiko gaminiuose esantis bisfenolis A arba kitaip BPA savo sudėtimi atitinka moteriško hormono estrogeno struktūrą. Jau seniai įtariama, kad ši medžiaga gali sukelti astmą, vėžį ir širdies ligas. Bandymai su pelėmis atskleidė, kad BPA poveikis nėra vien paviršutinis: paaiškėjo, kad pelių patinėliai tampa nevaisingi.

BPA paveikti patinėliai atrodo įprastai, bet pamažu jų elgesys ima aiškiai skirtis nuo įprastinio, – teigia tyrimo bendraautoris Misurio universiteto biomedicinos specialistas Cherylas Rosenfeldas. „Patelės vengia BPA paveiktų patinų, atsisako su jais poruotis, o dar įdomiau tai, jog BPA veikia patinėlių jusles ir juos „dezorientuoja“. 
Patelės vengia BPA paveiktų patinų, atsisako su jais poruotis, o dar įdomiau tai, jog BPA veikia patinėlių jusles ir juos „dezorientuoja“.
Galima įsivaizduoti, kaip stipriai tai paveiktų laukines peles, kurioms juslės yra svarbi išgyvenimo priemonė ir ieškant sau maisto, ir poruojantis“, – sakė Ch. Rosenfeldas. Šie rezultatai kelia nemenką susirūpinimą, nes jie leidžia daryti prielaidą, jog BPA gali kelti pavojų žmogaus elgesiui ir sveikatai.

BPA poveikio tyrimai nėra naujiena, jie jau buvo atliekami su žmonėmis. Tuomet nebuvo pastebėta jokių svarbių žmogaus elgesio ar sveikatos pokyčių, todėl BPA iki šiol yra naudojamas daugelyje plastikinių gaminių. Tačiau ekspertai teigia, jog tobulėjant tyrimų technologijoms būtina ieškoti naujų BPA tyrimo metodų.

„BPA poveikį reikia stebėti hormonų lygmenyje, nenuostabu, jog anksčiau tyrimuose su žmonėmis nebuvo aptikta jokių konkrečių anomalijų, nes šis poveikis yra nežymus. Jis gali atsispindėti tik hormonų lygmenyje, taip veikdamas mūsų vaikus ir provaikaičius“, – tvirtino Mičigano universiteto biomedicinos specialistas Johnas Meekeris.