Naujausias tyrimas rodo, kad nepaisant daugumai tropinių miškų suteikto saugomų teritorijų statuso biologinė įvairovė juose ir toliau mažėja, pranešė BBC.

Pasak mokslininkų komandos, kuriai vadovauja prof. Viljamas Lorencas (William Laurence) iš Australijos, tyrimo išvados kelia susirūpinimą, nes šios teritorijos yra paskutinis nykstančių gyvūnų rūšių prieglobstis.

Natūralių buveinių griovimas, medžiojimas ir medžių kirtimas yra tai, kas ir ateityje lems biologinės įvairovė nykimą, sako tyrėjai.
Tyrimo išvados paskelbtos mokslo žurnalo "Nature" interneto svetainėje.

"Spartus atogrąžų miškų naikinimas kelia pavojų pasaulio biologinei įvairovei labiau nei bet kuris kitas šiuolaikinis reiškinys, - teigiama tarptautinės komandos pranešime. - Dauguma saugomų teritorijų tropikuose yra savaime linkusios į žmonių brovimąsi ir kitus stresus aplinkai".

Tropiniai miškai laikomi didžiausią biologinę įvairovę pasaulyje turinčios teritorijos.

Siekdami įvertinti pasaulio saugomų teritorijų būklę, mokslininkai rėmėsi duomenimis apie 60 teritorijų. Buvo atlikti 262 detalūs interviu, kurių metu buvo apklausti biologai veteranai ir aplinkosaugos mokslininkai, turintys daugiau nei du dešimtmečius patirties.

Tyrime remiamasi informacija apie tropinius miškus iš 36 Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių.