„Šio šildymo sezono metu su Aplinkos apsaugos agentūra visame Vilniuje (o ne tik keturiose stacionariose vietose) pamatuosime realią oro taršą. Jei manote, kad Jūsų rajone oro kokybė dėl šildymo prasta - duokit žinią - ir mes jus išmatuosim. Šie duomenys bus naudojami apsisprendžiant dėl leidžiamo naudoti kuro rūšių (nebūtinai stumiant prie centrinio šildymo, bet, tarkime, nustatant kokį kietąjį kurą - anglis, malkas, granules, etc - kūrenti ar pan.). Tai leis pasiekti geresnę oro kokybę“, - savo planus atskleidė R. Šimašius.
Remigijus Šimašius

Taip pat Vilniaus meras pasiūlė būdą, kaip galima išmatuoti oro taršą: „Ateityje, esu tikras, kad reikia matuoti konkrečiai – paleidi droną virš kamino, paimi duomenis apie dūmų sudėtį – ir viskas aišku.“

Vis dėlto Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Zita Šilienė nelabai optimistiškai įvertino mero pasiūlymus.

Pavyzdžiui, kalbos apie droną jai sukėlė šypseną.

„Su dronu? Na, aš nežinau, juk dronas tuomet turi turėti įrangą, kad surinktų duomenis, o jis gali filmuoti ar fotografuoti. Nemanau, kad tai realu. Nebent kažkada tolimoje ateityje, kai patobulės technologijos“, - juokėsi Z. Šilienė.

Be to, pašnekovė skeptiškai įvertino ir galimybę uždrausti naudoti tam tikras kuro rūšis. Anot jos, nors kietasis kuras ir labiau teršia, jo uždrausti naudoti neįmanoma. „O pagal ką tai padaryti? Šiais laikais kaip tik raginama pereiti prie biokuro, o ne iškastinio kuro. Tai laikomas alternatyvus, atsinaujinantis kuras ir labiau ekologiškas.“

Anot jos, vietoje draudimo uždrausti tam tikras kuro rūšis, geriau keisti tvarką numatant, kad visi kaminai turėtų būti privalomai reguliariai valomi, nes taip į aplinką patenka mažesnė tarša.

Jos teigimu, Vilniaus oro kokybei matuoti pasitelktos keturios stacionarios stotelės, o reikalui esant panaudojama mobili laboratorija.