Mitinge pasisakęs Žaliųjų partijos pirmininkas ir Aplinkos komiteto atstovas Linas Balsys teigė, kad šiandien Aplinkos komiteto balsavime dėl skalūninių dujų pasisakys prieš šį projektą. Tokius jo žodžius mitingo dalyviai pasitiko džiaugsmo šūksniais ir garsiais plojimais.

„Komitete yra paruoštas projektas mūsų nutarimo, kad reikia stabdyti visus konkursus, susijusius su skalūninių dujų gavyba, sudaryti darbo grupę, į kurią būtų įtraukti ir žmonių atstovai, ir pilietinės visuomenės atstovai, visi, kuriems gresia pajusti toksiškų chemikalų ir žalingų technologijų efektą“, - mitinge tokią savo poziciją išreiškė L. Balsys.

„Chevron“ neleis spardyti Lietuvos durų

L. Balsys ragino pasirašyti raštą dėl skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos stabdymo. „Jeigu mes, pilietinė visuomenė, nereikšime savo nuomonės, nekovosime, tai ir mes, Seimo nariai, kuriuos jūs palaikote, nelabai ką galėsime nuveikti. Turėkime tvirtą nuomonę, neskubėkime eiti ten, kur dar niekas Europoje neina, saugokime mūsų žemę – tai yra mūsų gamtos turtai. Joks „Chevron“ negali spardyti kojomis mūsų Lietuvos durų ir išsiurbti mūsų gamtos turtų“, - toliau dėstė Seimo narys.

Mitinge savo žodį tarė ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto, kuris svarsto skalūninių dujų Lietuvoje žvalgybos ir gavybos klausimą, narė Aurelija Stancikienė.

Ji sveikino atvykusius mitinguotojus ir pripažino, kad be jų pilietinės pozicijos nebūtų ir šalies demokratijos: „Be gerai organizuotos pilietinės visuomenės demokratija yra neįsivaizduojama. Kai viskas matuojama tik ekonomine nauda ir pamirštama, kad šalia ekonominės naudos mes turime ir sveikatą, aplinką, norą išauginti sveikus vaikus, nesuprantu, kam ta valstybė reikalinga. Mano supratimu, valstybė tai yra mūsų visų bendrai teisingai suvokiamas ir kuriamas organizmas, kur mes visi jaučiamės gerai ir ne tik ekonomiškai“, - sakė Seimo narė.
A. Salamakinas
Balsavimui gali būti teikiami įvairūs variantai: nuo radikaliausio – stabdyti skalūnų dujų ir naftos žvalgybos konkursą, iki nuosaikaus – pavesti mokslininkams per kelias savaites pateikti išvadą. Dar viena išeitis – leisti šiuo klausimu apsispręsti Seimui.

A. Stancikienė pabrėžė, kad panašūs projektai negali būti vykdomi be skaidrumo, kurio skalūninių dujų atveju itin trūksta. Ji akcentavo nesanti prieš skalūnines dujas apskritai, tačiau dėl šiuo metu neesančių saugių technologijų jas išgauti, jos kelia daugiau grėsmės nei realios naudos. „Pagal Amerikos patirtį matome, kad nėra jokio reglamentavimo Lietuvoje, galinčio užtikrinti ekologinį saugumą, akivaizdu, kad apie tai šnekame per anksti. Kai turėsime labai aiškius norminius teisinius aktus, tada galėsime prie to klausimo grįžti“.

Trumpai mitinge pasirodęs Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas skubėjo į prasidedantį posėdį, todėl tarė tik kelis žodžius. Jis dar kartą patvirtino palaikantis mitinguotojus ir teigė tikintis, kad žmogaus gerovė, sveikata, švarus vanduo yra svarbiau už tariamą ekonominę naudą. „Kartais mes padarome daug klaidų, atleiskite politikams už tai.Bet jūsų pilietiškumas mane žavi“.

Aukoti sveikatą dėl pinigų - nėra prasmės

Mitingo vienas organizatorių, visuomeninės organizacijos „Lietuvos Žaliųjų judėjimas“ pirmininkas Rimantas Braziulis GRYNAS.lt teigė, kad mitinguotojai pasisako prieš skalūninių dujų išgavimo technologijas, kurios užteršia požeminius vandenis ir žemės paviršių. „Jeigu vardan to, kad vieną kitą kubą keliems metams kažkokia kompanija išgaus skalūninių dujų, mums paaukoti savo žemę šimtmečiams ar tūkstantmečiams – yra psichiškai nesveikų žmonių užsiėmimas. Jeigu amerikonai turi tokias teritorijas, prerijas ir jeigu mano, kad gali aukoti, tegu aukoja – mes neturime jokios prasmės tai daryti“.

GRYNAS.lt primena, kad šiandien Aplinkos apsaugos komitete vėl pradėtas svarstyti skalūninių dujų išgavimo projektas ir rengiamas balsavimas.

FAKTAI

„2011 m. Europos Parlamento Vidaus politikos generalinio direktorato užsakymu atlikta studija „Skalūnų dujų ir skalūnų alyvos poveikis aplinkai ir žmonių sveikatai“ faktais įrodo, kad skalūnų dujų gavybos metu požeminis ir paviršinis vanduo yra masiškai teršiamas cheminėmis medžiagomis“, – rašoma kreipimesi.

Jame taip pat atkreiptas dėmesys, kad skalūnų dujų žvalgybą yra uždraudusios Prancūzija, Bulgarija, dėl gyventojų protestų žvalgyba nevyksta Airijoje, Austrijoje, Čekijoje, Olandijoje, Rumunijoje, Vokietijoje.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Algimantas Salamakinas prieš komiteto posėdį BNS sakė, kad balsavimui gali būti teikiami įvairūs variantai: nuo radikaliausio – stabdyti skalūnų dujų ir naftos žvalgybos konkursą, iki nuosaikaus – pavesti mokslininkams per kelias savaites pateikti išvadą. Dar viena išeitis, anot jo, – leisti šiuo klausimu apsispręsti Seimui.

JAV energetikos bendrovė „Chevron“ vienintelė pateikė paraišką tarptautiniam skalūnų dujų bei naftos paieškos ir gavybos Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje, tačiau Lietuvos Vyriausybė sprendimo dar nepriėmė.

Lietuvos mokslininkai mano, kad Lietuvoje gali būti nuo 30 iki 50 milijardų kubinių metrų išgaunamų skalūnų dujų. Pernai Lietuva iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ importavo daugiau kaip 3 milijardus kubinių metrų dujų.