Dėl Jūrų muziejaus rekonstrukcijos uždaryto delfinariumo į Graikiją išvežti delfinai susilaukė palikuonio. Šią informaciją patvirtino gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Pastojo dar Lietuvoje?

„Mūsų delfinai Graikijoje susilaukė palikuonio. Mūsų duomenimis, delfinukas gimė liepos mėnesį. Dabar turime įtarimų, kad delfinė galėjo būti nėščia jau Lietuvoje. Tokiu atveju ji negalėjo būti transportuojama“, - paaiškino B.Kymantaitė.

Delfinų nėštumas trunka apie 10-11 mėnesių. Vienuolika delfinų iš Jūrų muziejaus į Graikiją buvo išgabenti pernai. Pirmieji keturi - Gilė, Bitė, Lima ir Nojus - iš Palangos oro uosto buvo išskraidinti kovo pabaigoje. Įkandin jiems spalio viduryje iš Lietuvos iškeliavo dar septyni delfinai. Lietuvoje neatsirado baseino, galinčio laikinai priglausti šiuos žinduolius.

Netrukus iš Graikijos Lietuvą pasiekė žinia: žinduoliai teismo sprendimu buvo konfiskuoti. Paaiškėjo, kad Lietuvos ir Graikijos institucijos skirtingai interpretuoja konvencijos, apibrėžiančios saugomų gyvūnų judėjimą, straipsnį. Kadangi jie yra įtraukti į saugomų gyvūnų sąrašą, jų judėjimą reglamentuoja CITES – Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija.
B. Kymantaitė
Rekonstruojant delfinariumą pirmajame etape visos lėšos numatytos tik lankytojų patogumui gerinti ir siekiant pritraukti kuo daugiau turistų. Gyvūno gerovei pagerinti buvo numatyti tik daliniai vandens padavimo ir filtravimo sistemos atnaujinimai.

Lietuvoje jai atstovauja Aplinkos apsaugos agentūra. Būtent į ją Jūrų muziejus kreipėsi, kad būtų išduoti sertifikatai delfinams išvežti iš šalies. Nepaisant to, delfinai Graikijoje buvo sulaikyti. Viena iš priežasčių buvo esą Lietuva netinkamai sutvarkė visus dokumentus, o antroji – „Attikos“ zoologijos parko baseinai, į kuriuos atvežti Lietuvos baseinai, nėra įteisinti pagal šios šalies statybos įstatymų reikalavimus.

Teismo sprendimu zoologijos sodui skirta 1,5 mln. eurų bauda. B.Kymantaitės duomenimis, zoologijos sodas šį sprendimą apskundė, kitas posėdis numatytas spalio mėnesį.

Gyventi turi laisvėje

Nepaisant visų teisminių peripetijų, gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ pozicija nesikeičia - delfinai turi gyventi laisvėje. „Turime įtarimų, kad trys pirmieji į Lietuvą atvežti delfinai buvo pagauti laisvėje, vadinasi, sumedžioti“, - kalba B.Kymantaitė.

Gyvūnų globos specialistai teigia, kad delfinariumas – ne vieta gyventi delfinams. „Laisvėje jie išvysto didžiulį greitį, plaukdami vandenyne, tuo tarpu delfinariumuose greitai plaukdami jie gali susižaloti. Yra buvę atvejų, kai nelaisvėje delfinai plaukdami susitrenkė, ir vienas, trūkus kaukolei, mirė“, - prisimena specialistė.

B.Kymantaitės teigimu, rekonstruojant delfinariumą pirmajame etape visos lėšos numatytos tik lankytojų patogumui gerinti ir siekiant pritraukti kuo daugiau turistų. Gyvūno gerovei pagerinti buvo numatyti tik daliniai vandens padavimo ir filtravimo sistemos atnaujinimai.

Tik antrajame etape buvo numatytas delfinariumo išplėtimas įrengiant delfinų terapijos centrą, atvirą baseiną delfinams, tačiau, ar tam atsiras lėšų, nežinia.