Varėnos rajono aplinkos apsaugos agentūros iniciatyva Varėnos rajono savivaldybėje įvyko pasitarimas dėl komunalinėmis - buitinėmis atliekomis užterštų teritorijų tvarkymo. Pasitarime dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Verbickas, administracijos direktorius Giedrius Samulevičius, Varėnos rajono agentūros vedėjas Vytautas Butkevičius, Varėnos rajono seniūnijų seniūnai.

Varėnos rajono savivaldybės vadovai, seniūnai informuoti, kad Varėnos agentūros pareigūnai ketina apvažiuoti visas rajono seniūnijas ir identifikuoti sodybas ir piliečius, kurie netvarko savo buityje susidariusių buitinių - komunalinių atliekų, nesinaudoja savivaldybėje veikiančia atliekų tvarkymo sistema, meta atliekas į krūvas savo namų valdose, jas neša į miškus, pamiškes arba, kaip sakoma, meta atliekas už lango.

Prisijungti prie šios prevencinės akcijos buvo pakviesti ir seniūnijų seniūnai, kurie žino jų teritorijose gyvenančius didžiausius apsileidėlius. Tokiam aplinkosaugininkų pasiūlymui pritarė ir rajono vadovai, ir seniūnai.

Jau tą pačią dieną, po pietų, Varėnos rajono agentūros vedėjas V. Butkevičius, Varėnos seniūnijos seniūnas D. Lukminas ir Varėnos PK pareigūnas - įgaliotinis G. Žėkas išvyko pasižvalgyti po centrinę, didžiausią, Varėnos seniūniją. Buvo apvažiuota trečdalis seniūnijos. Patikrinimo metu penki piliečiai buvo įspėti per savaitę susitvarkyti savo kiemuose esančias buitines - komunalines atliekas. Pakaršio kaime gyvenančiai pilietei R. V. buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už ATPK 513 straipsnio 2 ir 3 dalių pažeidimus. Minėtos pilietės kiemas buvo labai netvarkingas – visur mėtėsi komunalinės – buitinės atliekos (bambaliai nuo alaus, plastikinės pakuotės, polietileno, seno šiferio, stiklo, popieriaus ir kt. atliekos). Manoma, kad atliekos netvarkomos gal keletą metų. Sklypo šeimininkės teigimu, tuoj paaugs žolė ir avietės, atliekų nesimatys ir viskas bus gerai.